Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju 18. maja

Hisni Gucati Nasim Haradinaj
FOTO: Printscreen/Specijalizovana veća Kosova

Pretresni panel II Specijalizovanih veća Kosova zakazao je izricanje presude u predmetu Specijalizovani tužilac protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja za 18. maj u 10:00 časova. Zasedanje će biti javno i moći će da se prati na albanskom, srpskom i engleskom na vebsajtu Specijalizovanih veća, s odlaganjem od deset minuta, ili direktno iz galerije za posetioce.

Prema optužnici, u periodu najmanje od 7. do 25. septembra 2020, na tri konferencije za štampu, tokom drugih javno emitovanih događaja, kao i daljim distribuiranjem, Hisni Gucati i Nasim Haradinaj neovlašćeno su otkrili informacije zaštićene Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, uključujući podatke koji ukazuju na identitet izvesnih (potencijalnih) svedoka. Pored toga, optuženi su iznosili optužbe i uvredljive komentare na račun potencijalnih svedoka i u više navrata izjavili da nameravaju da podriju Specijalizovana veća. Na to su danas podsetile specijalizovane komore.

Optuženi se po dve tačke terete za ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti, kao krivično delo protiv javnog reda (tačka 1 i 2) i po četiri tačke za krivična dela protiv pravosuđa i javne uprave. Te tačke odnose se na zastrašivanje u toku krivičnog postupka (tačka 3), odmazdu (tačka 4) i povredu javnosti postupka (tačka 5 i 6).

Tok postupka

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj uhapšeni su u Prištini, 25. septembra 2020, a u pritvorski objekat Specijalizovanih veća prebačeni su 25. i 26. septembra.

Prvi put su pristupili sudu, u svojstvu osumnjičenih, Haradinaj – 29. septembra, odnosno Gucati 1. oktobra, pred sudijom Nikolom Gijuom.

Sudija Nikola Giju, kao sudija za prethodni postupak, potvrdio je 11. decembra 2020. optužnicu protiv optuženih. Ispravljena optužnica podneta je 5. jula 2021, a manje redigovana optužnica 4. oktobra 2021.

Dana 18. decembra 2020, prvi put su stupili pred sudiju za prethodni postupak u svojstvu optuženih. Hisni Gucati se izjasnio da nije kriv ni po jednoj optužbi, dok se Nasim Haradinaj nije izjasnio o krivici ni tom prilikom ni prilikom kasnijeg pristupanja sudu održanog 8. januara 2021.

Shodno tome, sudija za prethodni postupak je, kako su danas navela Specijalizovana veća, u skladu s pravilom 92(2)(f) Pravilnika o postupku i dokazima Specijalizovanih veća, u njegovo ime evidentirao da nije kriv.

Dana 16. jula 2021. sudija za prethodni postupak prosledio je spis predmeta pretresnom panelu II.

Suđenje je počelo 7. oktobra 2021. Specijalizovano tužilaštvo zaključilo je izvođenje dokaza 10. novembra 2021.

Izvođenje dokaza Gucatijeve odbrane počelo je 3. decembra 2021, a Haradinajeve odbrane 15. decembra 2021. Oba tima odbrane zaključila su izvođenje dokaza 2. februara 2022.

Dokazni postupak u ovom predmetu završen je 3. februara 2022.

Tokom suđenja, koje je trajalo 31 dan, Specijalizovano tužilaštvo je pozvalo četiri svedoka, dok su timovi odbrane pozvali deset svedoka i predočili 18 pismenih izjava svedoka.

Završna izlaganja održana su od 14. do 17. marta 2022.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.