Grupa stručnjaka o Statutu Asocijacije

Izvor: Zeri (tekst je izvorno preveden sa albanskog) 

Vlada Kosova još nije počela izradu Statuta za osnivanje Asocijacije većinski srpskih opština (ASO). To je zato što izvršna vlast trenutno formira stručnu grupu koja će se baviti izradom Statuta, uprkos protivljenju opozicije.

Pomoćnik ministra u Ministarstvu administracije lokalne samouprave, Bajram Gecaj, rekao je za "Zeri" da je premijer Mustafa u procesu osnivanja grupe eksperata za izradu Statuta i da će ona uskoro početi sa radom.

"Na početku se bavimo formiranjem ekspertske grupe koja će se zakonski baviti izradom Statuta, posebno u smislu tačnog čitanja odluke Ustavnog suda. Ovu grupu će javnosti i opoziciji predstaviti premijer Mustafa. Nadam se nakon toga radu na Nacrtu statuta koji će početi što je pre moguće," rekao je Gecaj.

On je dodao da oni pokušavaju da uključe u ovu grupu i međunarodne stručnjake.

Međutim, opozicija se ni na koji način ne slaže sa formiranjem ASO. Oni kažu da neće učestvovati u bilo kojoj grupi za izradu Statuta za osnivanje ASO. Šefica parlamentarne grupe AAK, Donika Kadaj-Bujupi, kaže za "Zeri" da je, kada je Ustavni sud doneo odluku o kršenju Ustava, odnosno o nedoslednosti u vezi sa 23. tačkom sporazuma, ova vlada pala, te da je nelegitimna i neustavna.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.