Grkinja Aleksandra Papadopulo nova šefica EULEX-a

Viši diplomata iz Grčke Aleksandra Papadopulo, postavljena je za šefa Evropske misije za vladavinu prava, EULEX, saopštila je danas EU. Ona će na ovu dužnost stupiti 1. septembra, sa pozicije ambasadora Grčke u Urugvaju i Paragvaju.

Papadopulo je rođena 1957, pravnica je i Fulbrajtov stipendista sa masterom u oblasti međunarodnih odnosa i prava, navedeno je u njenoj zvaničnoj biografiji. U diplomatskoj službi je od 1987. godine. Od 1999. do 2000. godine bila je šef grčke Kancelarije za vezu u Prištini, i od 2007-2012, šef iste kancelarije u Skoplju.

Papadopulo će zameniti dosadašnjeg šefa EULEX-a Gabriele Meučija, koji se na mestu prvog čoveka EULEX-a nalazio od 15. oktobra 2014.

Skupština Kosova donela je pre mesec dana odluku da se EULEX-u produži mandat za još dve godine. Prethodno je, 2014., EULEX-u produžen mandat, takođe, za dve godine, kada je ova misija prenela svoja ovlašćenja na kosovske institucije. Misija EULEX-a na Kosovu je počela sa radom 2008.  i do sada se više puta suočavala sa kritikama o neuspehu u borbi protiv korupcije na Kosovu, kao i navodnoj umešanosti pojedinih službenika same misije u ove slučajeve.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.