Inspektori Rašita Ćaljaja u trci za novcem

Rašit Ćalaj
Foto: Insajederi

Izvor: Insajderi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran; izdanje od četvrtka)

Četiri inspektora za privredni kriminal i korupciju, među kojima Sulj Bejta (Sylë Bejta), NaimTačija (Naim Thaçi), Ljavdim Osmanija (Lavdim Osmani) i Lutfi Mendžiću (Lutfi Menxhiqi), uhapšeni su pre meseci nakon što je otkriveno da su se bavili protivzakonitim radnjama, uključujući reketiranje raznih biznisa. Generalna direkcija za privredni kriminal i korupciju, kojom rukovodi Baškim Spahiu (Bashkim Spahiu), desna je ruka generalnog direktora policije Rašita Ćaljaja (Rashit Qalaj). 

Avgusta 2018, za generalnog Direktora Policije Kosova imenovan je Rašit Ćaljaj.

Nekoliko meseci nakon što je preuzeo upravljanje policijom, u oktobru te godine, Ćaljaj je imenovao svoju desnu ruku, Baškima Spahiua za direktora privrednog kriminala Policije Kosova, smenjujući tako Nazmija Sahitija (Nazmi Sahitija), koji je imao nekoliko skandala, piše Gazeta Insajderi.

Od tada je najmanje četiri inspektora tog važnog odeljenja policije Kosova uhapšeno jer su deo teških krivičnih dela kao što su „Zloupotreba službenog položaja“ i „Zloupotreba službene informacije“, „mito prema biznisima“.

Sinoć (sreda) je Policijski inspektorat uhapsio brata od tetke Baškima Spahiua, Ljavdima Osmanija, koji je kao rukovodilac privrednog kriminala u Prištini, osumnjičen da je upravljao jednom grupom policije, koja je reketirala biznismene.

Sumnja se da je on vodio istragu o više kompanija, da bi potom zatvarao istrage u zamenu za novac, piše Gazeta Insajderi.

Istražitelji koji su uključeni u skandal sa vozačkim dozvolama

Sulj Bejta i Naim Tači, obojica policijski istražitelji Direkcije za privredni kriminal, uhapšeni su pod sumnjom da su manipulisali dokazima u slučaju vozačkih dozvola.

Njihovo hapšenje se dogodilo u julu prošle godine, piše Gazeta Insajderi.

Otkriveno je da su dvojica inspektora privrednog kriminala, bili deo skandala sa vozačkim dozvolama putem prisluškivanja koja su vršena u centru za izdavanje vozačkih dozvola u Prištini.

Prisluškivanjem se otkrilo da su Tači i Bejta odavali informacije iz istrage službenicima centra za izdavanje vozačkih dozvola.

Prema tužilaštvu, pošto je Direkcija za privredni kriminal započela istragu odeljenja za izdavanje vozačkih dozvola, oba inspektora otišla su u kancelariju jednog od osumnjičenih i upoznali ga sa početkom istrage.

Oni su zatim upozorili službenike odeljenja za izdavanje vozačkih dozvola da su bili pod policijskom pratnjom.

Sumnja se da su dvojica inspektora, Tači i Bejta, ovim radnjama počinili krivična dela „Zloupotreba službenog položaja“ i „Zloupotreba službene informacije“, piše Insajderi.

Nakon hapšenja sud im je izrekao meru kućnog pritvora u trajanju od jednog meseca.

Za skandal sa vozačkim dozvolama, uhapšena su 23 lica, među njima i službenici Ministarstva infrastrukture.

Oni su osumnjičeni da su zainteresovanim licima omogućili da se dobiju vozačke dozvole različitih kategorija a da ne prođu potrebne testove, u novčanoj protivvrednost,i u zavisnosti od kategorije vozačke dozvole (400 – 1000 evra).

Glavni istražitelj Prištine šef grupe koja je reketirala biznismene

Policijski inspektorat u sredu je na delu uhvatio rukovodioca privrednog Kriminala u Prištini, Ljavdima Osmanija, kako uzima preko hiljadu evra od jednog građanina, koji je takođe uhapšen.

Gazeta Express saznaje da je Osmani kao glavni istražitelj Prištine bio rukovodilac jedne grupe policije, za koju se sumnja da je nametela reket biznismenima, a da je istražujući mnoštvo kompanija, slučajeve o istima zatvarao samo u zamenu za novac.

Osmani je brat od tetke Baškimu Spahiu, direktoru privrednog kriminala u Policiji Kosova.

„Sa uhapšenim IPK-a sam u porodičnom odnosu, to znači braća smo od tetke. A za više se ne bih upuštao da komentarišem“, rekao je Spahiu na konferenciji za medije u četvrtak.

U akciji policijskog inspektorata uhapšen je i drugi inspektor za privredni kriminal, Ljufti Mendžići.

U toku pretresa na dve lokacije u Prištini i Vučitrnu, pronađeni su dokazi da je Mendžići bio deo ove grupe.

Policijski inspektorat Kosova, potvrdio je da su hapšenja u sredu usledila nakon svedočenja o tome da su istražitelji otkriveni u protivzakonitim delima.

Prema IPK-u po nalogu Osnovnog suda u Prištini, započelo se sa tajnom operacijom sa šifrom „mito“.

„Policijskpg službenika sa inicijalima L.O. (policijski službenik u Direkciji za istragu privrednog kriminala i korupcije) uhapsili su inspektori IPK-a pod sumnjom da je isti izvršio krivična dela ‘Primanje mita’ i ‘Zloupotreba službenog položaja’.

„U toku istražnih radnji, operacija ‘mito’ nastavljena je pretresom na dve različite lokacije (jedna u Prištini a druga u Vučitrnu) gde su pronađeni značajni dokazi i uhapšen je i drugi osumnjičeni – policijski službenik sa inicijalima L.M. (vodnik policije u Direkciji za istragu privrednog kriminala i korupcije)“.

Policijski vodnik je uhapšen pod sumnjom da je isti počinio krivično delo „Primanje mita“, „Zloupotreba službenog položaja“ i „Neovlašćeno vlasništvo, kontrola ili posedovanje oružja“.

Inspektorat Kosova je uhapšenima u ovom slučaju, odlukom tužioca, odredio meru zadržavanja od 48 sati.

Akcija je nastavljena i u četvrtak, tokom koje je uhapšen još jedan visoki službenik Ministarstva unutrašnjih poslova.

Sumnja se da je i Arben Mustafa (Arben Mustafa), glavni inspektor u Inspektoratu Agencije Civilnog registra – u ovoj grupi koja je primala mito i zloupotrebila položaj kako bi pribavila usluge u nekoliko slučajeva koje su osumnjičeni za koje su uhapšeni vodili istragu.

Istraga je o njemu započela pre tri meseca. Otkriven je u skandalu prodaje državljanstva za nekoliko stranih kriminalaca koji su osušeni za teška krivična dela, uključujući, ubistva, drogu itd.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.