Grb Kosova kamen spoticanja pred izbore

Izvor: Info-ks (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Parlamentarni izbori na Kosovu su za pet dana, a državni simboli na glasačkim listićima ponovo predstavljaju kamen spoticanja srpskim liderima za učešće na njima.

Zvaničnici iz Srbije poručuju da Srbi trebaju da slušaju predsjednike svojih opština po tom pitanju, a koji inače utorak u Beogradu o tome razgovaraju sa predsjednikom vlade, Aleksandrom Vučićem.
 
Za Ranđela Nojkića, analitičara sa Kosova, sve ovo je kupovina vremena za Beograd s obzirom da ne postoji spremnost da se Srbima jasno i na vrijeme kaže kako da postupaju u slučaju izlaska na izbore.
 
On dodaje da konačna odluka leži u Beogradu, koju će potom svojim biračima prenijeti srpski predsjednici lokalnih vlasti. 
 
„Beograd će sigurno pozvati Srbe na izbore jer dosadašnje poruke koje su poslate iz Beograda, ni jedna ne vodi ka tome da su oni čvrsti u tom zahtjevu da Srbi ne izađu na izbore. Štaviše, svjesni su činjenice da su ovi izbori veoma bitni, i da u zavisnosti od aktivnosti i od toga kakve će korake preduzeti budući poslanici umnogome zavisi buduća sudbina Srba sa ovih prostora“, kaže Nojkić.
 
Izašli Srbi ili ne, srpska zajednica u Parlamentu Kosova ima 10 garantovanih mjesta.
 
Srpska lista koja okuplja i one Srbe koji su do sada bili u kosovskim institucijama, ali i one koji su učestvovali u radu paralelnih srpskih institucija, obustavila je predizborne aktivnost već prvog dana kampanje, 28. maja.
 
Za Nojkića, sve je ovo isplanirano.
 
„Čini mi se da je cijela ova bojkot kampanja, kako je rečeno, sračunata kampanja koja ima za cilj zapravo da se izvrši selekcija izbora, odnosno da tu selekciju izvrše oni kojima odgovaraju određeni kandidati, a ne selekcija koju će zapravo izvršiti birači. Ova situacija je potpuno nepotrebna i mislim da donosi dodatnu konfuziju na prostoru Kosova“, dodaje Nojkić.
 
„S druge strane, čini mi se da problem listića daleko je manji od problema koji slijedi nakon izbora. Izabrani kandidati moraće da polažu zakletvu koja ima vrlo jasnu sadržinu, i potpuno različitu od one sa lokalnih izbora. Prema tome, suočeni sa tim činjenicama a mislim da one nisu bile uopšte ni malo nepoznate u proteklom periodu“, navodi Nojkić.
 
Adrijana Hodžić, direktorica Administrativne kancelarije Vlade Kosova u sjevernom dijelu Mitrovice, kaže da na sjeveru ne postoji ni najmanji nagovještaj da predstoje parlamentarni izbori.
 
Ona dodaje da brojka od 10 garantovanih mjesta nije mala, a svaka vitalna odluka koja se donosi u Parlamentu Kosova ne može se usvojiti bez dvostruke većine.
 
„Da li je građanima koji žive na Kosovu važno ko će biti ti ljudi ili nije? Iskreno, mislim da je jako važno da na tim pozicijama imamo odgovorne ljude koji će ozbiljno shvatiti svoju misiju jer zaista, četiri godine nije malo. Zamislite četiri godine da imate predstavnike koji neće štititi vaše interese a biće plaćeni, i računaće se da oni zapravo rade u interesu vaše zajednice“., zaključuje Adrijana Hodžić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.