Albanija i Kosovo – sporazum o zajedničkom obrazovnom sistemu

Izvor: Koha (vest je prevedena sa albanskog) 
 
Zajedničkim planom obrazovanja učenici škola u Albaniji i na Kosovu će koristiti iste udžbenike i imati isti plan obrazovanja, dok će studenti iz Albanije moći da se školuju na Kosovu i obrnuto. Sporazum će se sprovoditi od septembra ove godine.  
 
Albanska ministarka prosvete i sporta, Ljindita Nikola, potpisala je danas sporazum o zajedničkim obrazovnim planovima sa kosovskim ministrom obrazovanja, Ramom Bujom, a ceremoniji potpisivanja, prisustvovao je i šef albanske vlade, Edi Rama.
 
Prema rečima albanske ministarke Nikole, današnje potpisivanje sporazuma predstavlja istorijski dan, te je ovim sporazumom, danas ujedinjen univerzitetski sistem između Kosova i Albanije.
 
Sa druge strane, kosovski ministar, Ram Buja, istakao je da je današnji sporazum jedan od najsmislenijih: “Mi ovim sporazumom pravimo ozbiljan korak u oblasti znanja. Ne postoji smislenije potpisivanje sporazuma nego što je današnje."
 
Premijer Albanije, Edi Rama, istakao je da je ono što je učinjeno danas, mora da se iskoristiti i za buduće planove: "Rad koji je učinjen za Uniju, mora se istovremeno koristiti kao zlatna prilika da se udruže snage, iskustva, obrazovne aspiracije za evropeizaciju našeg obrazovnog sistema…”
 
Prema zajedničkom obrazovnom planu i programu Kosova i Albanije, omogućena je mobilnost studenata, što znači da će studenti iz Albanije moći da se školuju na Kosovu i obrnuto, dok će se u školama na Kosovu i u Albaniji, koristiti isti nastavni planovi, te će đaci u ovim školama koristiti iste udžbenike.
 
Sporazum o zajedničkom obrazovanju između Kosova i Albanije će u potpunosti zaživeti od septembra ove godine. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.