Gradonačelnik Kamenice potvrdio skrnavljenje Sv. Petke: Neprihvatljiv takav vandalizam

FOTO: Sv. Petka u Donjoj Šipašnici/ FB stranica gradonačelnika Kamenice Ćendrona Kastratija (Qëndron Kastrati)

„Danas je u Donjoj Šipašnici oštećena pravoslavna crkva, skrnavljenjem u unutrašnjem prostoru. Takav vandalizam je neprihvatljiv. Vera u Boga, bavljenje religijom, vrlo su lična pitanja i pravo je da se to vrši bez nanošenja štete ili opasnosti. Vrednost našeg društva je da gaji toleranciju, poštovanje i emancipaciju kako prosperitet ne bi ostao prazan marker“, reči su gradonačelnika Kamenice Ćendrona Kastratija (Qëndron Kastrati) na današnji incident u crkvi Sv. Petke u ovom selu.

Nepoznata lica su iz crkve Sv. Petke u selu Donja Šipašnica kod Kamenice, u ponedeljak odneli Putir, Diskos i Nafornik, javila je Gracanica online, pozivajući se na potpredsednika opštine pri kosovskom sistemu Bojana Stamenkovića.

Kosovska policija navodi da je na licu mesta zatekla oboren metalni stalak na kojem se pale sveće, te da su primetili da se crkva „ne koristi usled starosti i rizika od rušenja“.

Međutim, mladi gradonačelnik, koji je član Samoopredeljenja. bio je decidan:

„Upražnjavanje vere je osnovno pravo zagarantovano zakonom. Moramo biti otvoreni za različita uverenja u našem društvu, jer je to preduslov za jednakost. Kao institucije dužni smo da osiguramo to da svi ostvaruju svoja osnovna prava bez obzira na veru, etničku pripadnost i mesto prebivališta. Huliganizam prema verskim objektima je neprihvatljiv. Od vitalnog je značaja da različite zajednice pronađu zajednički jezik, a ne da ih razdvajaju pretpostavljene razlike koje mogu imati“, poručio je na svojoj Fejsbuk stranici.

Uz poruku, objavio je i fotografije crkve Sv. Petke u Donjoj Šipašnici – njene spoljašnjosti i unutrašnjeg dela – na kojoj se vidi oboren stalak na kojem se pale sveće.

FOTO: Sv. Petka u Donjoj Šipašnici/ FB stranica gradonačelnika Kamenice Ćendrona Kastratija (Qëndron Kastrati)

Na njegovu osudu bilo je brojnih komentara na Fejsbuku sa negativnom reakcijom, među kojima i oni koji kažu da je vest „lažna“ i da su to Srbi „sami uradili“, jer Albanci „ne uništavaju sveta mesta“; da je crkva ošetećena „sama od sebe i starosti“, te da Srbi „u nju nisu ušli četiri godine“.

Kastratijev zamenik, Bojan Stamenković, osudio je događaj takođe. I on je pozvao sve zajednice na poštovanje dostojanstva jedni drugih.

“U vreme kada opština Kamenica kao primer svima ostalima, izdvaja iz budžeta novac za sanaciju i izgradnju iste svetinje, nekome to očigledno smeta. Ovaj huliganski čin je apsolutno neprihvatljiv i očekujem da će Lokalni savet reagovati. Neka svi oni koji ne razumeju da se sloboda verske prakse vrednuje, da je bogatstvo u raznolikosti i suživotu koji opština Kamenica ima, pravi put zdravog društva i da na sreću ima mnogo više dobrih ljudi koji će stati na put vandalizmu. Pozivam nadležne institucije da rasvetle ovaj čin skrnavljenja svetinja i da vinovnike ovog nedela i svetogrđa privedu licu pravde”, naveo je Bojan Stamenković za Gračanicaonline.

Hašani: Svećnjak oboren, crkva se ne koristi već duže vreme usled starosti i opasnosti od rušenja

Kosovska policija je kasno večeras za KoSSev potvrdila nešto drugačija saznanja sa terena. Portparol Kosovske policije za region Gnjilane Ismet Hašani (Hashani) naveo je da je policiji danas oko 16 časova jedna osoba srpske nacionalnosti prijavila da je u Donjoj Šipašnici oboreno mesto za paljenje sveća u crkvi.

Kada je policija došla u crkvu, zatekla je metalni stalak za paljenje sveća oboren na podu, ali i to da nije bilo drugih oštećenja, naveo je Hašani u pisanom odgovoru.

„Na licu mesta primećeno je da se crkva već duže vreme ne koristi usled starosti i rizika od rušenja“, preneo je Hašani informacije sa terena.

Tužilac je upoznat sa slučajem i sastavljen je zapisnik, dodao je portparol, naglasivši da će policija raditi posvećeno u istrazi slučaja.

Napravljene su i fotografije sa lica mesta.

Crkva Sv. Petke se spominje u publikaciji Saveta Evrope „Komisija za sprovođenje obnove na srpskim pravoslavnim verskim objektima na Kosovu*“, o obnovljenih hramovima i crkvama nakon martovskog pogroma (28, odnosno 32 do 2010. godine)

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.