Incident u crkvi u Donjoj Šipašnici, odnešeni predmeti, ili oboren svećnjak?

FOTO: Gračanicaonline

Vest je ažurirana

Incident je snažno osudio gradonačelnik Kamenice Ćendron Kastrati (Qëndron Kastrati): „Takav vandalizam je neprihvatljiv. Vera u Boga, bavljenje religijom, vrlo su lična pitanja i pravo je da se to vrši bez nanošenja štete ili opasnosti. Vrednost našeg društva je da gaji toleranciju, poštovanje i emancipaciju kako prosperitet ne bi ostao prazan marker“. Ša je još poručio, čitajte u posebnoj vesti.

Nepoznata lica su iz crkve Sv. Petke u selu Donja Šipašnica kod Kamenice danas odneli Putir, Diskos i Nafornik, javila je Gracanica online pozivajući se na potpredsednika opštine pri kosovskom sistemu Bojana Stamenkovića. Kosovska policija navodi da je na licu mesta zatekla oboren metalni stalak na kojem se pale sveće, te da su primetili da se crkva „ne koristi usled starosti i rizika od rušenja“.

“U vreme kada opština Kamenica kao primer svima ostalima, izdvaja iz budžeta novac za sanaciju i izgradnju iste svetinje, nekome to očigledno smeta. Ovaj huliganski čin je apsolutno neprihvatljiv i očekujem da će Lokalni savet reagovati. Neka svi oni koji ne razumeju da se sloboda verske prakse vrednuje, da je bogatstvo u raznolikosti i suživotu koji opština Kamenica ima, pravi put zdravog društva i da na sreću ima mnogo više dobrih ljudi koji će stati na put vandalizmu. Pozivam nadležne institucije da rasvetle ovaj čin skrnavljenja svetinja i da vinovnike ovog nedela i svetogrđa privedu licu pravde”, naveo je Bojan Stamenković za Gračanicaonline.

Kosovska policija je potvrdila nešto drugačija saznanja sa terena. U izjavi za KoSSev kasno večeras portparol Kosovske policije za region Gnjilane Ismet Hašani (Hashani) naveo je da je policiji danas oko 16 časova jedna osoba srpske nacionalnosti prijavila da je u Donjoj Šipašnici oboreno mesto za paljenje sveća u crkvi.

Kada je policija došla u crkvu, zatekla je metalni držač za paljenje sveća oboren na podu, ali i da nije bilo drugih oštećenja, naveo je Hašani u pisanom odgovoru.

„Na licu mesta primećeno je da se crkva već duže vreme ne koristi usled starosti i rizika od rušenja“, preneo je Hašani informacije sa terena.

Tužilac je upoznat sa slučajem i sastavljen je zapisnik, dodao je portparol, naglasivši da će policija raditi posvećeno u istrazi slučaja.

Napravljene su i fotografije sa lica mesta.

Crkva Sv. Petke se spominje u publikaciji Saveta Evrope „Komisija za sprovođenje obnove na srpskim pravoslavnim verskim objektima na Kosovu*“, o obnovljenih hramovima i crkvama nakon martovskog pogroma (28, odnosno 32 do 2010. godine)

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.