Građani Z.Potoka oslobodili Sovrlića upadom u policijsku stanicu

Nakon višečasovne blokade policijske stanice u Zubinom Potoku, oko 50-ak građana je u stampedu upalo u stanicu i oslobodilo ranije danas privedenog Slobodana Sovrlića zbog čijeg hapšenja su okupljeni građani i protestovali.

U trenutku upada, u policijskoj stanici se nalazio i gradonačelnik  Stevan Vulović koji je vodio telefonski razgovor sa političkim savetnikom EULEX-a, Jorgosom Makarikisom, a u vezi sa  krizom usled blokade.

U večerašnjoj izjavi za KoSSev, gradonačelnik Vulović  je rekao da nije bilo povređenih, osim što su  dva policajaca zadobila lakše udarce u noge tokom upada. “Uprkos stampedu, bilo je očigledno da su se i građani i policajci suzdržavali od nasilja“, naglasio je Vulović.

Pripadnici EULEX-a koji su u toku dana u dvadesetak džipova stigli u Zupče, nisu reagovali.

Građani su se ubrzo nakon upada u policijsku stanicu i oslobađanja Sovrlića razišli. U Zubinom Potoku je trenutno mirno.

Nešto ranije, neki od kosovskih medija su preneli izjavu zamenika regionalnog šefa operative kosovske policije, Besima Hotija, koji je naveo da je “S.S.  (Slobodan Sovrlić prim. red.) najpre priveden zbog remećenja javnog reda, da bi se nakon  privođenja ispostavilo da postoji sudska naredba EULEX-a za njegovo hapšenje. To lice treba da se preda EULEX-u. Postoji sudska naredba za njega i to mora da se sprovede. ”

KoSSev portal je u međuvremenu kontaktirao regionalnog šefa operative Kosovse policije, Željka Bojića, koji nas je ponovo uputio na njegovog zamenika Besima Hotija. Besim Hoti se do ovog trenutka nije javljao na naše pozive. Takođe, do ovih trenutaka, ni portparolka EULEX-a, Dragana Nikolić-Solomon u par navrata nije mogla da da komentar za naš portal. Iz neimenovanih izvora bliskih EULEX-u, KoSSev je saznao da  dolazak EULEX-ovih vozila ranije danas, čini standardni deo procedure kada građani protestuju oko policijske stanice.

Lokalna policijska patrola je danas, oko 11:50 časova privela Slobodana Sovrlića usled slučaja "remećenja javnog reda i mira", kako su za naš portal ranije danas saopštili izvori iz ove policijske stanice. Grupa između trideset do pedeset građana se potom okupila i blokirala prilazne puteve u policijsku stanicu, i u toku dana je narasla na oko stotinjak građana.

KoSSev portal je prvi izvestio o ovom događaju, te tokom čitavog događaja ažurirao vesti, što detaljnije možete pročitati OVDE.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.