Usvojen statut SO Severna Mitrovica posle 6,5 sati rada

Statut SO Severna Mitrovica je usvojen dvotrećinskom većinom večeras, nešto posle 20:30, a nakon šest i po sati zasedanja skupštine i višečasovnih konsultacija šefova odborničkih grupa koje su usledile pošto su albanski odbornici na početku sednice zatražili dopunu dnevnog reda, zahtevajući da bude uvrštena i tačka izbor zamenika predsednika Skupštine opštine Severna Mitrovica. Početak sednice je prethodno kasnio tri sata.

Gradonačelnik Goran Rakić položio je zakletvu u kojoj se nije pominjao kosovski zakon. Zamenik gradonačelnika je Aleksandar Spirić, dosadašnji predsednik Privremenog veća Kosovske Mitrovice, koje je formirano kao prelazno telo do 4. kruga izbora, 23. februara, a nakon ostavke Krstimira Pantića 11. januara, tokom inauguracione sednice gradonačelnika opština Severnog Kosova, koji je prethodno pobedio u drugom krugu. Odbornik PDK, Emir Azemi je zamenik predsedavajućeg ispred manjinskih zajednica.

Novoizabrani gradonačelnik Goran Rakić je u izjavi novinarima rekao da će raditi na poboljšanju životnog standarda građana, gradske infrastrukture, na rešavanju komunalnih problema i svih tekućih problema, kao što je problem zapošljavanja, rešavanje stambenih pitanja "kao i svih onih pitanja koja muče građane Severne Kosovske Mitrovice". 
 
"Moj potpis je bio u skladu sa Briselskim sporazumom i ništa više nismo uradili osim od onoga što je dogovoreno u Briselu," dodao je Rakić.

Od 19 odbornika nije bio prisutan samo Oliver Ivanović iz Građanske inicijative SDP koji se nalazi u pritvoru.Trinaest odbornika glasalo je za usvajanje statuta, dok je pet albanskih odbornika iz PDK, AAK i LDK bilo protiv. Jedini bošnjački odbornik, Nedžad Ugljanin, na kojeg je danas vršen najveći pritisak odbornika dveju većinskih zajednica je glasao za usvajanje nacrta statuta. Statut je ipak usvojen sa izmenama i dopunama.

Nedžad Ugljanin je izjavio da je teško snositi odgovornost  za 6-7000 birača, te da odgovornost treba da preuzme kosovsko Ministarstvo lokalne samouprave, koje će, kako on kaže i evidentirati greške u statutu.

Odbornik PDK-a Emir Azemi rekao je u izjavi za KoSSev da misli da će kosovsko Ministarstvo za lokalnu samoupravu poništiti usvojeni statut, naglasivši ipak, da on nije pravnik, već političar. Na pitanje našeg novinara zašto to misli, Azemi je rekao da su neki delovi statuta bili nezakoniti. "Imali smo različita mišljenja u vezi sa statutom i naš glas je bio protiv". Na pitanje šta im je konkretno smetalo, rekao je: "Nismo primetili da se igde u nacrtu statuta pominje Republika Kosovo. Nacrt statuta takođe nije imao oznake Republika Kosovo". On je dodao, "ima još nekih detalja kada je u pitanju katastarska zona, kao i mnogo drugih detalja koje treba promeniti."

Azemi je ocenio da je sama sednica bila napeta, posebno, kako je rekao "usled pritiska vremenskog roka, koji je danas isticao za ovu sednicu, a mi nismo bili spremni da po svaku cenu pristajemo na kompromis, gazeći ustav i zakon Republike Kosovo." Na pitanje kako vidi buduću saradnju sa svojim kolegama odbornicima, Azemi je rekao da će sve zavisiti od Predsednika i predsedavajućeg skupštine. "Mi smo bili konstruktivni, ali to ne znači da ćemo pristajati na nešto što je protiv ustava Kosova," kazao je.

Ovoj maratonskoj sednici prisustvovali su predstavnici OEBS-a, kao i predstavnici kosovskog Ministarstva za lokalnu samoupravu. Sednica je bila zatvorena za javnost.

Kasno večeras, zamenica premijera Kosova Edita Tahiri izjavila je za RTK da su "sadržaji statuta sa sednica četiri severne opštine neprihvatljivi i da ima potrebe da se oni dopune i izmene."

KoSSev portal je izveštavao detaljnije o toku sednice što možete pročitati OVDE.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.