Srpska vojska na severu KiM?

Zvanični Beograd spreman da predloži aneks Briselskog sporazuma koji jse tiče kosovskih bezbednosnih snaga. Regionalni komandant bio bio Srbin, a sastav bi pratio etničku strukturu. Kosvoske bezbednosne snage na severu pokrajine oslikavaće etničku strukturu, a Srbi bi u toj formaciji trebalo da imaju svog regionalnog komandanta.
 
Kako "Novosti" nezvanično saznaju, srpski zvaničnici bi sa ovim predlogom trebalo da izađu pred Evropsku uniju i Prištinu u nastavku dijaloga.
 
Naši dobro obavešteni izvori prenose nam da bi upravo ova ideja trebalo da posluži za uvođenje aneksa u Briselski sporazum, o čemu je prvi govorio predsednik Tomislav Nikolić. I upravo oko ove tačke lomiće se koplja kada posle paralamentarnih izbora u Srbiji dve strane opet sednu za pregovarački sto.
 
Prema našim saznanjima, "srpske jedinice" funkcionisale bi u sistemu pokrajinske bezbednosti, ali bi se na njih preslikao model primenjen u organizaciji policije na severu. To bi značilo postojanje regionalnog komandanta i sastav jedinice koji odgovara etničkoj strukturi severa.
 
Delovanje jedinice sa severa usaglašavalo bi se sa Zajednicom srpskih opština. Istovremeno, na ovom području ne bi bilo drugih delova kosovskih bezbednosnih struktura kako je već odlučeno Briselskim sporazumom.
 
Ovakvo rešenje, prema našim izvorima, dugoročno bi bilo garant bezbednosti severa, jer NATO strukture na KiM neće ostati neograničeno. Model o kome se razmišlja podseća na vojsku BiH sastavljenu od tri brigade – muslimanske, hrvatske i srpske.
 
Vojska Kosova, prema najavama iz Prištine imaće 5.000 pripadnika, dok će 3.000 vojnih obveznika činiti rezervni sastav. Nova oružana sila na Balkanu biće operativna do 2019, do kada će vlasti iz Prištine da okončaju ustavne promene, snabdevanje naoružanjem i vojnom opremom, i obuku ljudstva. Vojska Kosova imaće početni budžet od 65 miliona evra.
 
Zbog najava Prištine o formiranju vojske, predsednik Nikolić najavio je da će u nastavku dijaloga biti potreban novi aneks Briselskog sporazuma čija bi suština bila da Srbi na severu dobiju svoju vojsku "ako već Priština pravi svoju". – Postoje jasne garancije da takozvana vojska Kosova, koja će biti formirana za dve ili tri godine, nikada neće kročiti na sever KiM – podsetio je šef države.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.