Građani KM različito o mogućim novim krizama: Jedni ih „osećaju u vazduhu“, drugi – „narodu je sve dosadilo“

Nakon decembarske krize na Severu Kosova, postavljanja, pa uklanjanja barikada, fokus se stavlja na razgovore o Zajednici srpskih opština i postizanju dogovora na osnovu francusko-nemačkog predloga. Iako je situacija za sada mirna, ali uz povremene incidente, mnoga pitanja ostaju nerešena. Građane Kosovske Mitrovice upitali smo da li su moguće nove krize, ali i barikade na Severu. Dok pojedini optimistično tvrde da ih neće biti, te konstatuju da je „narodu sve dosadilo“, drugi ipak smatraju da je tako nešto moguće upravo zbog toga što „ništa nije rešeno“, ali i zato što se „sve radi ispod žita“.

Na pitanje da li je vreme kriza iza nas, jedan od građana kaže da je treško reći sa ove tačke gledišta – „i nekima koji se bave time, a tek nama laicima“.

Sagovornica KoSSeva iz Zemuna koja je došla u posetu rodbini u Kosovskoj Mitrovici kaže da je njen utisak da ovo nije kraj kriza.

„Ne verujem, još dugo će to da traje. Osećam u vazduhu i u ponašanju“, dodala je.

Bilo je i građana koji su optimistični povodom mogućnosti da će kriza na Severu Kosova da se reši i da neće da bude novih, ali poučeni prošlošću, ograđuju se da je sve moguće.

Ipak, bilo je i onih koji su uvereni da je sa krizama završeno.

„Ne verujem da će kriza više biti, ne verujem. Ovde sam već 60 godina, iz Crne Gore sam došla, do tu mi je sve došlo“, kazala je starija građanka.

Oni koji veruju da su moguće nove krize, takođe smatraju i da su moguće nove barikade na Severu Kosova.

Više njih je kazalo da je „vrlo verovatno da će ih biti“ jer „ništa nije rešeno“, ali i zbog toga što nisu ispunjeni uslovi Srba sa Severa Kosova kada su krajem decembra meseca uklonjene prethodne barikade.

Bilo je i onih koji su na pitanje o mogućoj krizi odgovorili sa „kriza je ovde oduvek… naravno da očekujem novu“, te su barikade videli kao „krajnju meru“.

Drugi kažu da barikade „niko verovatno ne priželjkuje“ te da se nadaju da ih više neće biti.

„Narodu je sve dosadilo. Više ni oni ne mogu da izdrže“, navela je sagovornica KoSSev-a.

Razlikovali su se i odgovori na pitanje šta treba da se dogodi da ne bi bilo novih kriza, odnosno barikada.

„Ljude je teško promeniti, koji god dogovor da se postigne, neće odgovarati ili jednoj ili drugoj strani“.

Bilo je i onih koji su ukazali na nedostatak transparentnosti u procesu dijaloga, naglašavajući da se „mnoge stvari rade ispod žita“.

„Nismo upoznati sa detaljima, ne znamo kuda sve ovo vodi, velika je neizvesnost kod naroda kojem su mnoge stvari preko glave. To su neke obične stvari, poput registracija. Vidite šta se događa na Jarinju, Brnjaku, gde se zaustavljaju ljudi iako su registrovali svoje automobile. Svi o tome ćute, niko nas ništa ne obaveštava“, glasi jedan od odgovora.

Upitana šta bi trebalo da se dogodi kako bi došlo do smanjenja tenzija na relaciji Beograd i Priština starija meštanka Mitrovice kaže da bi trebalo da jedni drugima pruže ruke.

„Da se pomire i kažu kraj je više. 24 godine su prošle. Da ruke pruže, da sve zaboravimo i počnemo da živimo život kao što je i bio“, poručila je.

Naš portal je Vox pop anketu realizovao u saradnji sa Kim radijom, koji ponovo emituje emisije „Dogovor“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.