Građani Albanije u Srbiju i građani Srbije u Albaniju samo uz ličnu kartu

Granični prelaz Batrovci
FOTO: N1

Građani Albanije od juče mogu da uđu na teritoriju Srbije samo sa ličnom kartom, saopštilo je albansko ministarstvo za Evropu i spoljne poslove. Ovako nešto omogućeno je nakon stupanja na snagu sporazuma koji su potpisali vlade dve države.

„Sada će se za sve državljane Albanije koji putuju u Srbiju smatrati kao važeća sledeća dokumenta: pasoš, diplomatski pasoš, službeni pasoš, putna isprava za ulazak (povratak) u Repuliku Albaniju, biometrijska lična karta“.

Ovim sporazumom omogućeno je i državljanima Srbije da pređu Albansku granicu samo sa ličnom kartom, poručilo je ovo ministarstvo.

Isto će moći da učine i sa običnim, diplomatskim ili službenim pasošem, dozvolom za prolazak i biometrijskom ličnom kartom, dodali su.

Osim građana Srbije, samo sa ličnom kartom u Albaniju mogu ući i građani Crne Gore, Severne Makedonije, BiH i Kosova.

Omogućavanje građanima Albanije da uđu na teritoriju Srbije samo sa važećom biometrijskom ličnom kartom rezultat je međudržavnog sporazuma između dve zemlje u sklopu inicijative o mini Šengenu potpisanog početkom novembra meseca.

Odluku o ulasku samo uz ličnu kartu prethodno je usvojila Vlada Srbije navodeći da se njenom primenom stvaraju dodatni preduslovi za dalje razvijanje privredne, ekonomske, naučne, prosvetne, sportske i kulturne saradnje između dve države.

Inicijativa balkanski Mini-Šengen stvorena je s ciljem eliminisanja prepreka slobodnom kretanju ljudi, roba, usluga i kapitala u regionu.

Nju su pokrenuli predsednik Srbije i premijeri Albanije i Severne Makedonije potpisivanjem zajedničke deklaracije o regionalnoj saradnji.

Inicijativi bi, prema ovoj ideji trebalo da se pridruže sve zemlje Zapadnog Balkana, ali i Priština koja se na to obavezala potpisivanjem sporazuma o ekonomskoj normalizaciji u Vašingtonu 4. septembra ove godine. Međutim, za sada sastancima o mini Šengenu nije prisustvovao kosovski premijer, kao ni predstavnici Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Pročitajte još:

Potpisan prvi memorandum u sklopu malog Šengena

Vučić: Do Nove godine i u Albaniju samo s ličnom kartom

Predsedništvo Srbije: Sutra konferencija o mini šengenu; bez najave prisustva Hotija

Državljanima Albanije omogućen ulazak u Srbiju sa ličnom kartomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.