Gračanica: Podrška SPC, ’ne’ podeli

Srpski nacionalni forum okrugli sto
Okrugli sto u Domu kulture/Foto Kim

Apsolutna podrška Srpskoj pravoslavnoj crkvi i neprihvatanje razgraničenja i podele kao mogućeg rešenja kosovskog pitanja, neki su od zaključaka koji su doneti na okruglom stolu koji je organizovao Srpski nacionalni forum u Gračanici.

„Razgraničenje, mala Srbija – velika Albanija“, bila je tema okruglog stola koji je Srpski nacionalni forum organizovao u Gračanici, a na kojem su, pored članova foruma, učestvovali i pojedini predstavnici civilnog sektora i političari.

Zaključci SNF-a sa današnjeg okruglog stola

„1. Odlučno odbacujemo bilo kakva razgraničenja i podele;

2. Dajemo punu podršku SPC, episkopu Eparhije raško-prizrenske Teodosiju i igumanu manastira Visoki Dečani ocu Savi (Janjiću);

3. Dajemo podršku akademicima SANU u pogledu procesa rešavanja problema Kosova i Metohije;

4. Pozivamo na potpuno poštovanje Ustava Republike Srbije, pozitivnih zakonskih propisa i međunarodnog prava a naročito Rezolucije 1244 SB UN;

5. Pozivamo sve, a naročito nosioce vlasti da učine sve kako ne bi došlo do srpsko-srpskog konflikta, jer ovolika količina netolerancije u javnom diskursu ne vodi ničemu dobrom.“

Nakon diskusije doneti su i zaključci.

„Prvi zaključak je da ne prihvatamo nikakva razgraničenja i podele koje nam se spremaju. Drugi zaključak je apsolutna podrška Srpskoj pravoslavnoj crkvi, pre svega podrška episkopu Teodosiju i igumanu manastira Visoki Dečani ocu Savi Janjiću… Treći zaključak je da smo saglasni sa stavom ogromne većine Srpske akademije nauka i umetnosti u pogledu aktuelne situacije… Poslednji zaključak je da ovakva politička situacija vodi ka srpsko-srpskom konfliktu, sukobu. Apelujemo na sve, pogotovu na predstavnike vlasti da učine sve da do toga ne dođe“, rekao je potpredsednik Srpskog nacionalnog foruma Odustanite od yamAleksandar Đikić.

Predsednica Evropskog pokreta Srba i bivša poslanica u Skupštini Kosova Rada Trajković poručila je da se Srbi na Kosovu nalaze u jednom veoma važnom trenutku, te da im, kako je kazala, gori pod nogama. Ona tvrdi da će predsednik Vučić izgubiti kredibilitet na pitanju na kojem su i njegovi prethodnici izgubili vlast, a to je pitanje Kosova i Metohije.

Odustanite od zamrznutog konflikta

A kako VOA prenosi, Momčilo Trajković iz Srpskog nacionalnog foruma poručio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da odustane od svoje ideje o razgraničenju i krene u ozbiljan proces rešavanja kosovskog pitanja.

“To nije zamrznuti konflikt, to je jedan proces u kome treba da se ovaj naš narod ovde, koji živi na Kosovu i Metohiji nacionalo, politički, moralno, ekonomski, socijalno – uspravi, a ne da bude demoralisan govorima koji kažu da smo Kosovo izgubili davno. Da mi ovde nemamo ništa, da u Čaglavici iako ima 150 kuća kažu da ima samo 20 kuća i tako dalje, i tako dalje… A zašto to rade? Da bi se poslala poruka ostatku Srbije, da ne vredi boriti se za Kosovo,“ rekao je Trajković.

„Gospodin Vučić svojim projektom suštinski hoće potpuno da promeni kulturološki identitet. Ne priznavajući mišljenje i satanizacijom naših crkvenih lidera, on suštinski radi na muslimanizaciji ovoga prostora, negirajući 1300 manastira i crkava i negirajući naše istorijsko trajanje na ovom prostoru, što je suštinski za sve nas potpuno neprihvatljivo,“ rekla je Trajkovićeva.

Podela Kosova je potencijalni izvor sukoba, smatra direktor RTV Mir iz Leposavića Nenad Radosavljević. Prema njegovom mišljenju za Srbe su ključne tri stvari, a to su:

„Nama je bitan opstanak i povratak našeg naroda, to je ključna stvar. Drugo je zadržavanje kulturne baštine kroz eksteritorijalnost, bez obzira kakvo će biti konačno rešenje i na kraju da se ne desi rat i stradanje. To su ta tri ključna elementa i o tome mi treba da razmišljamo,“ poručio je Radosavljević.

Profesor prištinskog univeziteta Milorad Jevrić smatra da je predsednik Srbije u velikom problemu, jer kako je kazao ima velike neprijatelje.

,,Koji su to neprijatelji? To je rezolucija 1244, ta rezolucija nedvosmisleno govori o širokoj autonomiji Kosova i Metohije u SRJ odnosno sadašnjoj Srbiji. Drugi neprijatelj Vučićev je vrlo nedvosmisleno patriotski pametan stav naše crkve oko Kosova i Metohije. Treći veliki neprijatelj Vučiča i njegovom naumu je Ustav Republike Srbije koji nedvosmisleno govori da je Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije. Četrvrti je srpski narod na Kosovu i Metohiji i ne samo na Kosovu i Metohiji, već i u celoj Srbiji koji je protiv da se ovaj deo pokloni velikoj Albaniji,“ rekao je Jevrić, a prenela VOA.

Na okruglom stolu učestvovao je i predsednik Progresivno demokratske stranke i bivši ministar i poslanik u Vladi Kosova Nenad Rašić. On je izneo mišljenje da će pravno obavezujući sporazum koji bi trebalo da proistekne iz pregovora u Briselu ugasiti sve institucije koje rade po sistemu Republike Srbije, te će se broj zagarantovanih mesta u Skupštini Kosova ukinuti.

„Ukoliko dođe do korigovanja, menjanja granica ili tog etničkog razdvajanja, kako god ga nazivali, znamo da Srbe na jugu čeka egzodus u periodu, da budem optimističan, od jedne do dve godine. To znači da sada, šta god da imamo, koju god ideju ili metodu da imamo, moramo da primenimo, jer sada nije 5 do 12 već je 12:15“, istakao je Rašić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je najavio da će 9. septembra u Kosovskoj Mitrovici predstaviti smernice i pravce državne politike prema Kosovu, ali ne i plan za konačno rešenje, jer, kako je naglasio, on još ne postoji.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.