Gotovuša – simbol šarplaninske lepote

Gotovuša RTK2
Gotovuša, Foto: RTK2

Selo Gotovuša u Sirinićkoj župi, prema rečima meštana, predstavlja simbol šarplaninske lepote. Tokom snimanja serijala emisije „Tragom predaka“ koja se emituje na RTK2, novinarska ekipa obišla je ovo mesto okruženo obroncima i vrhovima Šar-planine. Meštani kažu da svoje običaje ne zaboravljaju, već ih čuvaju u srcu i nadaju se da će nove generacije da nastave tradiciju svojih predaka.

Prvi zapisi o Gotovuši još u 14. veku

Svoje ime Gotovuša je dobila po već obrađivanim poljima na koja su došli preci sadašnjih stanovnika.

Prve zapise o Gotovuši, kao delu Sirinića, nalazimo u prvoj polovini 14. veka, tačnije u povelji srpskog kralja, kasnije cara Stefana Dušana Silnog iz 1331. godine, kojom se Sirinik daruje manastiru.

Gotovuša se kao veliko srpsko selo pominje i u otomanskom popisu iz 1455. godine. Ona je i danas jedno od najvećih sela u Sirinićkoj Župi.

Gotovušani stare običaje čuvaju u srcu

Iz godine u godinu Gotovuša se širila, sada ima oko 1.300 stanovnika u više mahala koje stanovnici raspoznaju po nazivima.

Gotovušani tvrde da je njihovo selo nekada bilo simbol blagodetnog života u Sirinićkoj župi, da su se od ostalih izdvajali po čvrstim principima, optimizmu i mentalitetu njima svojstvenom.

Žal za prošlim vremenima oseća se i u razgovoru sa stanovnicima ovog sela. Iako su uglavnom zadovoljni današnjim životom, postoji to nešto iz prošlosti za čime čeznu.

„Još se držimo tih starih običaja, ne zaboravljamo tako lako, čuvamo to, u srcu nam je,“ objašnjava Dragan Stojanović, tvrdeći da je takav mentalitet Gotovušana.

Brojni su primeri prilagođavanja običaja savremenom načinu života, ali Gotovušani ne odustaju, uvereni da će i mlađe generacije nastaviti tradiciju svojih predaka i da ih moderno doba neće sprečiti u očuvanju viševekovnih vrednosti svog kraja. Među prepoznatljivim običajima su Bele poklade, odnosno Pročka.

Crkve sa dvojnim imenima

Mesta okupljanja i ispovedanja svoje religije meštana predstavljaju dve svetinje iz 14. i 16. veka, koje su jedinstvene po dvojnim imenima.

Crkva Svetog Nikole, nosi i ime Svetog Spasa, a crkvu Presvete Bogorodice, zovu i crkvom Svete Petke.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.