Gospodo, kada će država, to jest, naša kompanija Telekom da pokrije Kosovo? Da li je moguće da je Telenor bolje pokrio Kosovo?

Obaveštenje redakcije: Usled velikog broja pitanja koja nam neprestano stižu u vezi sa pritužbama na kvalitet mreže Telekom, direktoru Telekoma u Kosovskoj Mitrovici smo postavili nekoliko takvih pitanja naših čitalaca i odgovore možete dole da pročitate.

Kada će cela teritorija KiM-a da bude pokrivena signalom mreže Telekom? I kada će biti bolji kvalitet signala?

"To je jedno sa drugim pitanjem vezano. Celu teritoriju Kosova i Metohije pokrićemo u zavisnosti od Briselskog sporazuma. Pojačanje signala na Severu Kosova i Metohije zavisiće od Briselskog sporazuma, jer je situacija takva da je sada sve rizično raditi da nam ne bi uništili i ovo što nam je preostalo. Ne zavisi uopšte od Telekoma Srbije, mi to možemo da uradimo relativno brzo za Sever Kosova, a za centralno Kosovo, to je već političko pitanje za koje očekujemo odgovor uskoro."

Rekli ste prošlog puta da je signal loš, zato što je mnogo korisnika?

"Da. Preopterećenje saobraćaja, jer smo počeli da radimo i usluge. Telekom Srbije se širi i zbog dobre prodaje i kvalitetne usluge, korisnici uzimaju mnogo naših paketa, tako da je sada zagušenje saobraćaja."

Građane to i zanima. Da li ćete da uradite nešto da se kapacitet nekako poveća?

"Da. Radimo na tome. Opet kažem, čekamo neko rešenje da bismo to što pre odradili. Postoji mogućnost da i mimo Briselskog sporazuma, na Severu Kosova, proširimo kapacitete i broj baznih stanica. Tako da će saobraćaj da bude dobar. Sa druge strane, mi imamo pravo da radimo i sa 4G mrežom, znači da imamo još savremenije bazne stanice.

To je i naredno pitanje naših građana. Oni su posebno pitali za 3G i 4G mrežu. Navode da 3G mreža postoji, ali da je slaba.

U Mitrovici imamo 3G mrežu. Ako radimo proširenje, sigurno ćemo raditi sa savremenijom tehnologijom – sa 4G.

Kada se to očekuje?

To ne mogu sa sigurnošću da kažem, ali gledamo da to uradimo što pre. 

Građane zanima i da li je moguće da Telenor poboljša svoj signal na KiM-u?

To je konkurentska kompanija, tako da na to pitanje ne mogu da odgovorim. Ali mogu da iskoristim priliku da poručite našim korisnicima da uzimaju BOX pakete u kojima su razgovori sa fiksnih telefona 24 sata besplatni. Povoljni smo, dobra je televizija i Internet Telekoma Srbije, tako da su to neke povoljnosti kako bi pomogli građanima u ovoj teškoj situaciji da sa što manje para pređu na kvalitetnije usluge.

Da li građani trebaju da kupuju kosovske kartice?

Ne. U ovom trenutku ne.

Tvrdi se da su neke bazne stanice sklonjene sa Kosova. Da li je to tačno?

Sa Severa Kosova nije ništa sklonjeno, a pre četiri godine nam je kosovsko Regulatorno telo za elektronske i poštanske komunikacije uništilo 54 bazne stanice na jugu Kosova i Metohije. Inače, imali smo pokrivenost teritorije oko 82% teritorije Kosova i Metohije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.