Eljezi: I osobe obolele od kovida moći će da glasaju

Foto: KoSSev

Ostalo je manje od dve nedelje do lokalnih izbora 17. oktobra, CIK vrši sve neophodne pripreme da izborni proces protekne u najboljem redu. Portparol ove institucije, Valjmir (Valmir) Elezi, rekao je da rade na tome da bude sve spremno za dan izbora.

„Trenutno se sprovode aktivnosti koje su predviđene operativnim planom i ideja je da se ti zadaci ispune tako da CIK bude spremna za 17. oktobar. Na osnovu napretka u radu, verujemo da će sve biti spremno za dan izbora, 17. oktobra“.

On je za Klan Kosova potvrdio da glasači na dan izbora neće morati da imaju dokaz o vakcinaciji.

Eljezi je dodao da bi traženje dokaza o vakcinaciji ograničilo biračko pravo.

„Za ovaj izborni proces, za razliku od onog od 14. februara, znamo da je za vakcinu potreban pristup institucijama. Što se tiče pitanja glasanja na dan izbora, CIK neće zahtevati od birača da dokažu da su vakcinisani ili negativni na jednom od testova na Kovid. To ne bi bilo ispravno i takođe nije u skladu sa ustavnim pravom da se biračko pravo ograniči dokazom o vakcinaciji. Za sada znamo na osnovu podataka da vakcinacija svih građana još uvek nije obavljena, u ovom slučaju i građana sa pravom glasa”, dodao je on.

Kazao je da će se tokom glasanja poštovati sve antikovid mere.

„Molimo sve građane sa pravom glasa koji izađu na biračko mesto, dok čekaju na biračkom mestu, da drže rastojanja od 2 metra. Takođe je potrebna distanca dok ulaze na biračko mesto. Birači moraju stalno nositi masku, osim kada ih mora identifikovati član biračkog odbora. CIK će na ulazu postaviti dezinfekciono sredstvo, tako da birači mogu dezinfikovati ruke na ulazu i izlazu sa biračkog mesta“, kazao je portparol CIK-a.

Dodao je i da će svoje pravo glasa moći da iskoriste i osobe koje su zaražene koronavirusom.

„CIK će formirati mobilne timove koji će ići na adrese građana koji su nažalost zaraženi kovidom-19“, kazao je.

O predstojećim lokalnim izborima na Kosovu, predizbornoj kampanji i svim drugim aktivnostima u vezi izbora, čitajte na našoj tematskoj stranici: Lokalni izbori na Kosovu 2021Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.