Goran Rakić: Ukoliko već danas ne uradite ništa, nas će proterati sa Kosova i Metohije

Goran Rakić moli predsednika Srbije za pomoć u Klubu poslanika u Beogradu
Goran Rakić moli predsednika Srbije za pomoć u Klubu poslanika u Beogradu FOTO: Pink prenos uživo

Najviđeniji kosovski Srbi bili su danas u Beogradu, u jeku krize na terenu, kako su opisivali, a za koju je dramatična predviđanja davao i srpski državni vrh tokom uživo prenosa prvog dela ovog susreta. Dom poslanika bio je krcat ne samo Srpskom listom, već i medijskim ekipama. U toku je trgovinski rat između Prištine i Beograda zato što je kosovska vlada prvo uvela carinske takse od 10 odsto na proizvode iz Srbije i BiH, a juče povećala i na 100 odsto. Objavljujemo najzanimljivija obraćanja srpskih prvaka sa Kosova beogradskoj javnosti i predsedniku. Sledi govor prvog među prvima – predsednika Srpske liste i kosovskog gradonačelnika Severne Mitrovice Gorana Rakića.

„Želim da Vam se zahvalim što ste dozvolili prisutnim medijima i novinarima da budu prisutni. Hvala vam što ste ovde i hvala vam što uvek izveštavate na način i što se držite svoje etike, međutim, ima pojedinih medija koji….“

Da danas maneš medije

Predsednik Aleksandar Vučić je prekinuo govor na trenutak: „Gorane, Gorane, samo ako mogu da te nešto zamolim. Ako mogu da te kao druga zamolim, kao neku vrstu saborca, iako si ti dole, a meni je ovde lako. Da danas manemo politiku, da danas maneš medije i sve drugo. Da danas samo govoriš o onome što misliš da možemo da uradimo na Kosovu i da svi tako govore, znači, da svi danas govore samo ono što stvarno mislite, jer ovo nije situacija, u kojoj treba da govorimo bilo šta. To što se ja osmehujem vama koji me poznajete, dovoljno je jasno i treba da bude signal da je situacija mnogo lošija nego inače.“

„Predsedniče upravo je ovaj uvod moj bio taj, želim da pričamo iskreno i želim da Vam kažem kakva je situacija tamo dole i zbog toga sam hteo da se zahvalim medijima što su tu.

Situacija na terenu je veoma loša i želim da Vas pozovem predsedniče, da pozovem državu Srbiju da nam pomognete, jer ukoliko već danas, ovog trenutka ne uradite ništa, nas će proterati sa prostora Kosova i Metohije.

Srpski narod je bio i u drugim većim iskušenjima, išli smo i šumom i drumom, ali ovom nerazumnom politikom Prištine, što bi naš narod rekao, doterali su cara do duvara. Ja se izvinjavam, moj telefon je i sada uključen iz razloga – dobijam poruke, i od naroda, i kada su čuli da smo na sastanku sa Vama, rekli su mi da Vam prenesem.

Predsedniče, mi ne možemo ostajati  mirni i trpeti te nerazumne odluke, katastrofalne po srpski narod, koje donosi Priština. Mi ćemo sutra, prekosutra i šta ti ja znam, već u dogovoru sa svojim narodom, možda biti na barikadama, ali želimo Vas da pitamo, narod pita: Da li je država Srbija uz nas? Da li ste Vi predsedniče uz nas? I da li mi možemo predsedniče sami da izdržimo sve ovo?

Kao što ste i sami rekli, Priština nije u svemu ovome sama. Oni su očekivali neki mig i taj mig su dobili. I sad smo čuli od Vas da mir nema alternativu. Tako je predsedniče! Mir nema alternativu. Ali kakva je alternativa ako naše bolnice sutra ne budu imale lekove, ako naša deca sutra ne budu imala osnovne životne namirnice. Šta ćemo dalje predsedniče i kako ćemo?

Ono što želim da kažem jeste da ćemo mi, predstavnici srpskog naroda, biti uz svoj narod i ispred svog naroda i uradićemo onako kako mislimo da je najbolje. Nećemo dozvoliti da nas proteraju sa naših vekovnih ognjišta, nećemo biti nemi posmatrači a Vas molimo, molim  Vas u svoje lično ime, u ime srpskog naroda da nađete rešenje. Pozivam državu Srbiju, pozivam srpski narod da nas podrže jer mi sami u ovoj borbi ne možemo. Još jednom Vas volim, molim, molim sve ovde prisutne da nam pomognete predsedniče.“

Dobro Gorane.

Hvala.

A evo kako su izlagale ostale kolege:

Milan Ivanović: Predsedniče dole imate veliku podršku, ne 80%, budite sigurni znatno je više

Stevan Vulović: Brate Aleksandre, ne postoji bilo šta da ja nisam Vas poslušaoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.