Vrhovni komandant NATO pomorskih snaga i Kajari posetili Visoke Dečane

Visoki dečani Kajari
FOTO: Manastir Visoki Dečani

Manastir Visoki Dečani posetili su vrhovni komandant NATO pomorskih snaga za Evropu i S. Afriku, američki admiral Stjuart Manš, kao i komandant KFOR-a general Ferenc Kajari.

Iz ovog manastira poručili su da je sa predstavnicima NATO-a i misije ove alijanse na Kosovu razgovarao iguman Visokih Dečana, otac Sava Janjić.

On im je, navodi se u objavi na Tviteru, objasnio bezbednosne probleme manastira i ukazao na značaj prisustva mirovnih snaga KFOR-a.

O bezbednosnim problemima manastira samo dan ranije je iguman Visokih Dečana razgovarao sa delegacijom Evropa Nostre, koja je boravila na Kosovu u višednevnoj poseti.

Predstavnici ove delegacije su ujedno o potrebi zaštite manastira razgovarali sa komandantom KFOR-a general-majorom Ferencom Kajarijem.

Delegacija je održala više sastanaka sa međunarodnim i lokalnim predstavnicima i posetila druge kulturne spomenike na Kosovu, među kojima je i tvrđava u Novom Brdu.

Evropa Nostra je 2021. godine uvrstila manastir Visoki Dečani na listu 7 najugroženijih spomenika kulture u Evropi.

Više o tome u posebnim vestima:

Delegacija Europa Nostre posetila Visoke Dečane

Delegacija Europa Nostre sa Kajarijem o zaštiti V. Dečana; Posetili i tvrđavu u N.BrduPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.