Gogoljeva „Ženidba“ večeras u Gračanici

gogolj
Foto: Narodno pozorište priština

Pozorišna predstava „Ženidba“ prema tekstu Nikolaja Gogolja biće izvedena većeras u 20 časova, u Domu kulture Gračanica.

Režiju potpisuje Milan Karadžić, koji navodi da je „Gogolj želeo da u prvi plan stavi i ismeje društvene anomalije svog vremena – licemerje i želju za statusom po svaku cenu“.

Ženidbu ocenjuje kao društvenu obavezu, statusni simbol, ispunjavanje forme za kojom njegovi likovi čeznu, i smatra da je upravo to ono što ih čini komičnim.

Ovaj komad predstavljen je premijerno gračaničkoj publici još 8 oktobra, na obeležavanju 70 godina od osnivanja Narodnog pozorišta u Prištini. U saradnji prištinskog i pozorišta iz Novog Sada, ova predstava je takođe odigrana krajem novembra prošle godine, u Zvečanu.

„Iako je prošlo skoro dvesta godina otkako je komad napisan, sve te anomalije su i dalje aktuelne i itekako prisutne u svakom, pa i našem društvu,“ kaže Karadžić.

U predstavi igraju: Jelena Orlović, Milena Jakšić, Anika Grujić, Milan Vasić, Igor Damjanović, Milorad Kapor, Nebojša Đorđević, Bojan Stojčetović, Tamara Tomanović i Branko Babović.

Cena ulaznice za predstavu je 250 dinara.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.