Prištinsko pozorište danas proslavlja 70 godina postojanja

70 godina od osnivanja Narodnog pozorišta u Prištini

Narodno pozorište u Prištini danas obeležava 70 godina od osnivanja. Jubilej jedne od najznačajnijih srpskih kulturnih institucija na Kosovu i Metohiji obeležiće se nizom aktivnosti u „Domu Kulture Gračanica“.

Promocija publikacije o istorijatu Narodnog pozorišta u Prištini održaće se u 13 časova, a zatim će uslediti otvaranje izložbe o istorijatu Narodnog pozorišta u Prištini u galeriji Doma kulture. Svečana akademija zakazana je za 14 časova u velikoj sali Doma kulture.

Vrhunac večeri predstavlja premijera pozorišnog komada ’’Ženidba’’ Nikolaja Vasiljeviča Gogolja u režiji Milana Karadžića. Predstava se izvodi u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Srpskog narodnog pozorišra iz Novog Sada.

Repriza predstave igraće se 9. oktobra u Šilovu, a potom i 11. oktobra u Novom Sadu.

Povodom obeležavanja 70 godina rada Narodnog pozorišta u Priština, takođe, danas se potpisuje je i Protokol o saradnji sa Monbižu teatrom iz Belina, kojim je nastavljena dugogodišnja saradnja.

Narodno pozorište „Priština“ za svojih sedamdeset godina postojanja nekoliko puta je menjalo svoju adresu. Posle bombardovanja 1999. godine srpska drama seli se iz Prištine. Nakon više od 10 godina menjanja svoje lokacije, od Leposavića, preko Zvečana i Kosovske Mitrovice, od decembra 2014, ovo pozorište smešteno je u gračanički Dom kulture.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.