I 16. godišnjica jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova proslavljena u Beogradu

Proslava jendostrano proglašena nezavisnost Beograd Kamberi Sinani
FOTO: Ardita Sinani/Facebook

Još jedna godišnjica jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova obeležena je u Beogradu u prisustvu političara iz Preševa, Bujanovca, Medveđe i drugih zvanica, ali i uz postavljenu kosovsku zastavu.

Proslavu je 10 dana nakon obeležavanja godišnjice u Prištini u Beogradu organizovao šef kancelarije za vezu, Jetiš Jašari.

Ovom događaju prisustvovao je jedini albanski poslanik u Narodnoj Skupštini Srbije, Šaip Kamberi.

Oglasio se na Fejsbuku uz više fotografija sa ovog događaja nazvavši Jašarija „ambasadorom“.

Bila je prisutna i savetnica kosovskog premijera iz Preševa, Ardita Sinani.

„Od svih, posebna je bila proslava 16. godišnjice nezavisnosti Republike Kosovo u Beogradu. Veoma značajna simbolika. Upravo zato što će priznanje realnosti od glavnog grada Srbije za Republiku Kosovo biti šansa za demokratizaciju Srbije“, poručila je u objavi na Fejsbuku.

Kaže i da su „priznavanje realnosti“ i poštovanje principa reciprociteta manjinskih prava u „odgovarajućim državama“ garancija za dugoročni mir na Zapadnom Balkanu.

I petnaesta godišnjica jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova obeležena je u Beogradu – ali 22. februara 2023. godine.

Događaj je i tada organizovala Kancelarija za vezu, i tada je, prema navodima Šaipa Kamberija, prvi put od otvaranja ove Kancelarije „Dan nezavisnosti Kosova obeležava u Beogradu“.

Šesnaest godina od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova u Prištini je obeleženo  17. februara i to nizom aktivnosti u kojima su učestvovali najviši prištinski zvaničnici, a među kojima i Aljbin Kurti i Vjosa Osmani.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.