Političari sa Severa sa Saracinom: Kritikuju odnos Kurtija prema Srbima i traže reakciju međunarodne zajednice

Srpska lista Srpska demokratija Saracin
FOTO: Srpska lista/Srpska demokratija

Nakon što je posetio Beograd, specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan, Manuel Saracin, uputio se ka severnom delu Kosovske Mitrovice. Tamo se sastao sa političkim predstavnicima iz srpske zajednice. Posetio je i Prištinu, gde je razgovarao sa čelnicima najvećih opozicionih stranaka, ali i sa zamenikom ministarke spoljnih poslova Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ugostio je juče u Beogradu Manuela Saracina. Razgovarali su o saradnji i odnosima zemalja, ali i o situaciji na Kosovu.

Saracin je o situaciji na Kosovu dan kasnije, odnosno danas, razgovarao i sa Srbima sa Severa.

Srpska lista: Više nego ikad potrebne mere, a ne saopštenja i izjave

U sedištu Srpske liste ugostili su ga najviši čelnici Srpske liste, predvođeni svojim predsednikom, Zlatanom Elekom.

Detaljno su upoznali nemačkog izaslanika sa „antisrpskim delovanjem Vlade Aljbina Kurtija od njenog uspostavljanja, da su pogaženi svi potpisani sporazumi, ali i sva prava srpskog naroda“, naveli su iz ove stranke.

Osvrnuli su se i na uredbu CBK kojom se dinar izbacuje iz platnog prometa, navodeći da je:

„Odluka o ukidanju dinara kap koja je prelila čašu i koja zajedno sa svim prethodnim za rezultat ima iseljavanje srpskog naroda“.

Na ovom sastanku iz Srpske lsite su zatražili od međunarodne zajednice da „najhitnije reaguje i spreči egzodus srpskog naroda“ uz poruku da su „više nego ikad potrebne mere, a ne saopštenja i izjave“.

Srpska demokratija: Situacija se zaoštrava

Iz Srpske demokratije čiji su članovi takođe razgovarali sa Saracinom i delegacijom koja je sa njim boravila, ocenili su da je sastanak bio konstruktivan.

„Srpska demokratija je jasno stavila do znanja nemačkim predstavnicima da se situacija na terenu zaoštrava usled jednostranih mera gospodina Kurtija i njegove vlade“, poručili su iz ove stranke.

I oni su zatražili od nemačke vlade i evropskih institucija da „izvrše jači pritisak na kosovske vlasti kako bi se stanje poboljšalo u korist srpske zajednice“.

„Na kraju, izneli smo sve probleme s kojima se srpski narod na Kosovu suočava, s naglaskom da se oni moraju rešiti u što kraćem roku“, poručili su iz ove stranke.

U Prištini sa PDK, LDK i zamenikom MSP

Osim Severa, Saracin je danas posetio i Prištinu, gde je razgovarao sa zamenikom ministarke spoljnih poslova, Krešnikom Ahmetijem.

Izveštavajući o sastanku MSP Kosova je poručilo da su razgovarali o aktivnostima vezanim za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, sa posebnim akcentom na Savet Evrope, evropskom putu Kosova i regionalnoj saradnji.

Saracin se danas ujedno odvojeno sastao sa predstavnicima opozicionih stranaka na Kosovu PDK i LDK.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.