Neiskorišćena lepota najsevernije opštine na Kosmetu

Opština Leposavić najsevernija je opština na Kosovu i Metrohiji, u dolini Ibra. Prostire se na padinama Kopaonika, Rogozne i Oštrog Koplja. Predeo idealan za voćarstvo i stočarstvo, pa se stanovnici tog kraja sve više okreću poljoprivredi. Ipak, dobri turistički potencijali Leposavića nisu iskorišćeni.

Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju, opština Leposavić može da razvije ozbiljnu turističku ponudu. Izvor termalne vode u Vuči poznat je po svojim lekovitim svojstvima – iz tog razloga posećenost tog mesta je velika.

"Južna strana Kopaonika je totalno neiskorišćena od strane naše opštine i mislim da tu ima pravih predispozicija da se to iskoristi na jedan pravi način za razvoj turizma," kaže predsednik Privremenog organa opštine Leposavić, Zoran Todić. 

Tu su i prelepa sela Jelakce i Borčane i još 70 živopisnih sela.

"Ovde je sve zdravo, ovde bi sve bila organska hrana što se proizvodi, krompir ove godine ni od zlatice nismo prskali, sve je to zdravo, ništa se ne prska. Ovde ima uslova i za pčelarstvo," rekao je Živadin Ilić iz sela Borčane.

Naselje Sočanica je najveća mesna zajednica u Leposaviću, sa više od 3.000 stanovnika. Problem nezaposlenosti razlog je što su meštani počeli sve više da uzgajaju maline.

"Narod mahom živi od poljoprivrede, stočarstva, voćarstva. Nešto malo nam rade Trepčini rudnici, što je veoma mali broj zaposlenih," kaže Miljan Savić iz Sočanice.

U skladu sa mogućnostima i opštinskim budžetom obnavlja se putna infrastruktura i obavljaju radovi na prostornom uređenju.

"Preko 30 ulica nekategorisanih puteva radimo i ove godine, što se ne završi nastavićemo u narednoj godini. Imamo dosta rekonstrukcija osnovnih i srednjih škola, radimo zgradu od 12 stanova za socijalno ugrožene stanovnike u naselju Sočanica, radimo trg u Sočanici i Leposaviću," naglasio je šef opštinskog odeljenja za urbanizam,  Dragan Pešaković. 

Do Leposavića se stiže najlakše iz pravca Raške, preko administrativnog prelaza Jarinje.

RTS

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.