Gnjilane: Okrivljeni za pucnjavu na punkt srpske policije oslobođeni

Osnovni sud u Gnjilanu oslobodio je grupu muškaraca okrivljenih za pucnjavu na punkt srpske policije u Dobrosinu kod Bujanovca 2012. godine, javljaju prištinski mediji.

Valjon Jašari, Gazmend Džemširi, Gazmend Ljakna, Skender Jašari, Abdulah Zogaj, Enver Musoli, Skender Seljmani, Muhamed Aljiu, Ćendrim Redžaj bili su okrivljeni za različita dela, uključujući organizovanje i učešće u terorističkoj grupi i izvođenje terorističkih akata.

Ova grupa je, podsećaju  prištinski mediji, i proglašena krivom 2013. godine, te osuđena na ukupno 60 godina zatvora, ali je Vrhovni sud Kosova 2016. predmet vratio na ponovno suđenje.

Podsetimo, pucnjava u selu Dobrosin dogodila se u tri navrata tokom 2012. godine – maja, juna i oktobra, iz pravca Kosova i Metohije, kada je i povređen jedan srpski policajac.

Odgovornost je tada preuzeo takozvani "Pokret za slobodu", a kako je pucano na multietničku policiju, odnosno pripadnike MUP-a Srbije srpske i albanske nacionalnosti, ova organizacija je tada pozvala Albance da "skinu kriminalne uniforme Srbije", a međunarodnu zajednicu na, podsećaju mediji, "uspostavljanje mirovnih snaga" u tom rejonu. 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.