Brnabić i Tači u Bugarskoj: Konferencija Svetske banke i sastanak lidera Zapadnog Balkana

Srpska premijerka Ana Brnabić i kosovski predsednik Hašim Tači borave u dvodnevnoj poseti Bugarskoj, potvrđeno je iz kosovskog predsedništva i Vlade Srbije, u odvojenim saopštenjima. Sutra učestvuju na međunarodnoj konferenciji "Jače regionalne integracije na Balkanu", koju organizuje Svetska banka. Tači će prisustvovati i sastanku lidera Zapadnog Balkana koji će se takođe održati u Bugarskoj, potvrđeno je iz njegovog kabineta. Za sada nema zvanične potvrde da će Brnabić učestvovati na ovom sastanku. 

A sutrašnjoj konferenciji Svetske banke u Sofiji, uz dvoje zvaničnika iz Beograda i Prištine, učestvovaće i albanski premijer Edi Rama, makedonski premijer Zoran Zaev, crnogorski predsednik Filip Vujović, kao i zamenik predsedavajućeg Vijeća ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, saopšteno je iz Svetske banke. 

Brnabić i Tači održaće i dodatne sastanke.

Srpska premijerka je u međuvremenu razgovarala sa izvršnom direktorkom Svetske banke Kristalinom Georgijevom, a iz pres službe Vlade Srbije najavljen je i njen sastanak sa predsednikom Vlade Bugarske, Bojkom Borisovim.

Tači će se, takođe, sastati sa svojim bugarskim kolegom predsednikom Rumenom Radevim, a prisustvovaće i sastanku lidera Zapadnog Balkana, gde će se razgovarati o, navode iz njegovog kabineta – regionalnoj saradnji i "dinamizaciji procesa integracije država Zapadnog Balkana u EU".

Lideri Zapadnog Balkana zajedno sa predstavnicima Evropske unije će diskutovati i o kompletiranju mreže puteva i o poboljšanju infrastrukture graničnih prelaza, ali i o ostalim temama od zajedničkog interesa, dodaje se u saopštenju iz kosovskog predsedništva. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.