GI Centralno Kosovo u kampanji: Za pravilnu raspodelu primanja i očuvanje demografskog balansa

Građanska inicijativa Centralno Kosovo Branislava Markovića iz Gračanice danas je sastankom zvanično započela kampanju za predstojeće lokalne izbore. Započeli su je, navodi Marković, "onako skromno kako živi srpski narod na Kosovu". Neki od prioriteti ove stranke su, između ostalih, pravilna raspodela primanja, očuvanje demografskog balansa i zabrana preimenovanja poljoprivrednog u građevinsko zemljište. GI Centralno Kosovo nema kandidata za gradonačelnika, već samo kandidate za odbornike u skupštini opštine Gračanica.  

"U ovim teškim i možda sudbonosnim trenucima po srpski živalj na Kosovu, prioritet je obezbediti mu opstanak i pojačati podršku koju pruža Republika Srbija u vidu socijalnih davanja i plata kao i kroz davanja i zapošljavanja koja vrše kosovske institucije, navode iz GI "Centralno Kosovo", u saopštenju za medije. 

Ipak, "kada su u pitanju ta davanja i plate", javlja se, ističu, "disparitet", jer "ima mnogo onih koji su zloupotrebili poverenje koje im je dato – pa neki pojedinci imaju po nekoliko plata ili neke porodice primaju i po šest ili čak i osam plata i iz Beograda i Prištine, a mnoge porodice jedva spajaju kraj sa krajem, uz socijalnu pomoć," tvrde iz ove stranke.

Koeficijent od "nula" fleksibilnosti – "ni po babu ni po stričevima"

Prioret GI Centralno Kosovo biće "ispravljanje ove nepravde":

"Jer pravilnom raspodelom primanja uspećemo da dodatno osiguramo opstanak za nekoliko stotina porodica i to samo u opštini Gračanica. Borićemo se da prioritet u zapošljavanju imaju mladi bračni parovi i osobe koje žive na Kosovu i tu ćemo pokazati koeficijent od 'nula' fleksibilnosti ili, što bi naš narod rekao, 'ni po babu ni po stričevima'."

"Međunarodna zajednica i Ustav Kosova omogućava odbranu naših strateških ciljeva"

Zalagaće se i za očuvanje demografskog balansa i zabranu preimenovanja poljoprivrednog u građevinsko zemljište jer je to, ocenjuju, "upravo najveća opasnost za prekrajanje nacionalnog sastava srpskih opština".

"Međunarodna zajednica i sam kosovski ustav nam omogućava odbranu naših strateških ciljeva kroz zakon po kome može da se obustavi ili zabrani gradnja stambenih objekata koji bi imali za cilj promenu demografskog sastava u našoj opštini – i to moramo iskoristiti. Na žalost, ni jedna opštinska uprava od osnivanja opštine Gračanica nije do kraja iskoristila ovu pogodnost iz raznih razloga. Poslednjih nekoliko godina demografski balans u korist Srba je ugrožen," navode, dodajući:

"Kada su u pitanju investicije, do sada smo nailazili na prodaju 'predizborne magle' i obećanja da će se dovesti investitori koji će zaposliti 200 ili više radnika po kompaniji, a od toga nije bilo ničega."

Od Srbije i kosovskih institucija tražiće veća ulaganja

Od Republike Srbije, kosovskih institucija i međunarodne zajednice tražiće, navode, veća ulaganja u projekte koji bi ojačali porodični biznis ili pomogli osnivanje malih preduzeća:

"Jer bilo ko ko se razume u ekonomiju zna da su priče o velikim fabrikama u opštini koja je ograničena malom površinom opštinskog zemljišta, kao i infrastrukturom koja ne može da zadovolji izgradnju većih fabrika – samo puka predizborna priča."

Za bolnicu, kontrolu nastavnika, povećanje budžeta za kulturu i sport

Ova stranka zalagaće se i za završetak radova u bolnici u Gračanici koji su, dodaju, trebalo "odavno" da bude završeni. Traziće veću odgovornost direktora klinika i domova zdravlja kada je u pitanju snabdevenost medicinskim materijalom i lekovima i pojačanu kontrola nastavnih aktivnosti i stručnosti nastavnika koji uče našu decu. 

"Kada je u pitanju poljoprivreda naši odbornici će insistirati na povećanje budžeta i subvencija i donacija za poljoprivredne proizvođače iz opštine Gračanica. Takođe ćemo tražiti i povećanje budžeta za kulturu i sport kao jednog od najosnovnijih činilaca stvaranja zdrave i napredne omladine koja je i ključ opstanka Srba na Kosovu," takođe navode iz ove građanske inicijative.

"Onaj kandidat koga narod odabere i koji bude dokazao da je opšte narodno dobro iznad njegovih ličnih interesa imaće našu neograničenu podršku," zaključuje GI Centralno Kosovo.

Lokalni kosovski izbori održaće se 22. oktobra. Predizbornu kampanju juče je zvanično započela i Samostalna liberalna stranka Slobodana Petrovića. O tome čitajte u vesti – SLS započela kampanju: "Ne borimo se za većinu, već za pravdu i principe"

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.