Gervala: ZSO koncept iz 19. veka; Petković: Mora se formirati da bi se nastavio dijalog

FOTO: KoSSev

„Ovaj predlog je mrtav i ne može se ponovo oživeti. Ustavni sud je odlučio da se to neće desiti“, kazala je danas o formiranju ZSO kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala za estonski medij ERR. Odmah potom oglasio se direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručivši da njena izjava „pokazuje suštinu Kurtijeve militantne politike prema Srbima“.

Kosovska šefica diplomatije Donika Gervala govorila je danas za estonski ERR, osim o formiranju ZSO, i o nedavnoj krizi na Severu u vezi sa tablicama, te dijalogu Beograda i Prištine.

Zajednica srpskih opština za Gervalu je mrtva, jer je, kaže Ustavni sud odlučio da se neće desiti.

„U razgovoru sa našim partnerima i saveznicima čujemo da bi to trebalo da bude formacija koja daje prava srpskoj zajednici, ali ne vidim koja prava im ustav ne garantuje“, poručila je.

Formiranje ZSO uporedila je sa primerom Republike Srpske, rekavši da je „mehanizam“ izvršne vlasti jednog naroda primer kako država ne funkcioniše, te da „tako nešto neće uraditi na Kosovu“.

„Prava manjina su važna, mi smo multietnička zemlja, ali davanje takvih prava koja parališu našu državu i čine je nefunkcionalnom neće biti. Zato govorimo o svemu, ne samo o udruživanju, da konačno dođemo do uzajamnog priznanja, i da isti principi važe za obe strane“, kazala je Gervala.

Ujedno je ponovila da je Kosovo spremno da razgovara o manjinskim pravima, ali i da sporazum o ZSO krši 23 člana kosovskog ustava.

Takvo udruženje usredsređeno na naciju je rešenje iz 19. veka, a znamo da 2023. multietničke zemlje imaju druge vrednosti, a ne naciju na prvom mestu

Odmah za njom oglasio se direktor Kancelarije za KiM poručivši da ZSO nije koncept iz 19. veka, „ali zato Kurtijeva politika podjarmljivanja Srba i nametanja apsolutne albanske dominacije na KiM jeste nešto što pripada najmračnijim istorijskim epohama“.

Prst je još jednom, pored kosovske šefice diplomatije, uperio i u kosovkog premijera Aljbina Kurtija poručivši da je on „izvor svih problema na Kosovu, jer je on taj koji govori da je dijalog mrtav“.

„Prištinski političari uporno odbijaju da shvate da Zajednica srpskih opština nije tema za retoričke vežbe i razmatranja, već da je reč o jasnoj i nedvosmislenoj obavezi koju je Priština preuzela u dijalogu sa Beogradom“, poručio je Petković dodavši da proces dijaloga i normalizacije odnosa ne može da nareduje ukoliko „tvrdoglavo nastave da odbijaju da sprovedu potpisano i da se pri tome još i hvale sopstvenom nekredibilnošću“.

Zajednica srpskih opština, kaže Petković, mora da bude formirana, a što pre „usijane glave u Prištini prihvate tu činjenicu“ – pre će se dijalog nastaviti:

„A dijalog i kompromis su jedini način da višedecenijski i viševekovni problemi između Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji budu rešeni“, zaključio je Petković.

Izjava kosovske šefice diplomatije dolazi dan nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju naciji u kojem se dotakao i detalja posete međunarodne „petorke“, među kojima su i savetnici iz Nemačke i Francuske, ali i evropskog predloga koje ove dve države podržavaju, kazao i to da postoji mogućnost da „Kurti neće da formira ZSO“. U drugom delu obraćanja, pak, kazao je da veruje „da će to u mesecima koji su pred nama konačno moći da bude završeno“.

Povezane vesti:

 

Kako je predsednik kuvao francusko-nemačku žabu i da li je ona Srbima skuvana?

 

Vučić potvrdio: Evropski plan de fakto novi pregovarački okvir za Srbiju, ali ništa nije potpisano, ZSO završena u mesecima pred namaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.