Gervala o liberalizaciji viznog režima: Prevrnućemo svaki kamen da bismo ubedili skeptične države

Donika Gervala
FOTO: Gazeta Express

Vest je ažurirana

Izvor: Koha (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog, delovi su adaptirani kao i naslov)

Gervala i Šalja o Asocijaciji srpskih opština: Da li ste sa nama ili sa mečkom koja igra?

Poslanik LDK, Kujtim Šalja (Shala), pitao je ministarku Gervalu o zahtevu kvinte i zemalja OEBS-a za registraciju imovine oko manastira Dečani, prema odluci Ustavnog suda.

„Vlada nije odgovorila. Postoje dve javne izjave za koje mislim da su izazvale ovu reakciju. Da li će vlada registrovati ovu imovinu?“, pitao je.

Šalja je ministarku pitao i o Zajednici opština sa srpskom većinom i pokušaju Srbije da razgovara o ovom pitanju.

Gervala je kazala da ne zazire od ove teme, ali takođe ne želi da otkrije svaki detalj.

„Kada olako govore o imovini manastira, tačkama sporazuma zajednice, kažem, ti ljudi da li su sa nama ili mečkom (koja igra prim.red)? Ne bežim od ovog razgovora ali jedan takav u ovom procesu normalizacije, ne odbijam vaše pitanje, ali čovek ne baca sve stvari na sto. Ne bih želela da otkrivam svaki detalj“, rekla je ona.

Izveštavanje ministarke Gervale nastavlja se iza zatvorenih vrata, nakon što je predsednik komisije Haki Abazi zatražio da mediji napuste skupštinu. Prema njegovim rečima, zbog nekih osetljivih pitanja, rekao je da će Gervala izvestiti poslanike.

Gervala o liberalizaciji viznog režima: Prevrnućemo svaki kamen da bismo ubedili skeptične države

Ministarka spoljnih poslova Donika Gervala (Donika Gërvalla) govorila je o pitanju liberalizacije viznog režima.

Rekla je da bi vlada trebalo da radi i pruži argumente za uspostavljanje vladavine zakona.

„Ovo će biti najveća pomoć koju možemo da ponudimo u procesu liberalizacije viznog režima. Francuska i Holandija su i dalje skeptične, ali ne samo ove dve zemlje. Nećemo ostaviti nijedan kamen nepomeren, nijedan kontakt neiskorišćen, kako bismo uklonili postojeći skepticizam“, rekla je ona.

Kazala je da će profesionalci sesti i stvoriti strategiju ne samo za priznavanje od strane pet zemalja EU, već i šire.

„Moramo postići značajan napredak u procesu integracije u EU. Ispunjavanje zahteva SSP-a, ERA. Tokom našeg mandata težimo sticanju statusa zemlje kandidata za članstvo u EU, neko će to možda smatrati snom“, rekla je ona.

U međuvremenu, u vezi sa odnosima sa Srbijom, rekla je da ova vlada neće bežati od normalizacije odnosa.

Kosovo ima sve argumente na svojoj strani i sarađivaće sa Skupštinom i opozicijom.

Gervala za otpuštene ambasadore: Neće biti institucionalnog vakuuma

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore, Donika Gervala, rekla je da neće biti institucionalnog vakuuma nakon smene 12 politički imenovanih ambasadora.

Ona je rekla da je krajnji rok za njihov povratak na Kosovo 30. avgust.


Gervala svoje greške na Tviteru pravda kriterijumima društvene mreže

Gervala je greške u objavi na Tviteru o Belorusiji i Putinu opravdala ograničenjem od 270 karaktera, objavom prepunom grešaka ovog ministarstva na Tviteru u ponedeljak.

Odnos MIP prema Belorusiji u ponedeljak ocenjen je neozbiljnim i sa lošim engleskim jezikom. Posle mnogo javnih kritika, MIP je uklonio tu objavu i zamenio je sa dve druge.

A u parlamentarnoj komisiji pred poslanicima, Gervala je rekla da preuzima političku odgovornost za slučaj.

„Pokušaj da unesem slova od 270 karaktera, ostavljajući po strani sve veze, prouzrokovao je tekst koji je …. Dajem vam za pravo. Tako je. Uzeli smo isti tekst i proširili ga. Ubacili smo veznike. To je ista poruka. Mislim da imamo razumljiv tekst“, rekla je.

Gervala posle smene 12 ambasadora najavila 50% karijernih diplomata, bez političkih konzula

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala (Donika Gërvalla), rekla je da će u spoljnoj službi najmanje 50 odsto ambasadora biti karijerne diplomate.

Prema njenim rečima, neće biti političkih konzula i sa ovim će procenat kosovskih političkih diplomata u spoljnoj službi još više pasti.

„Proporcija političkih i karijernih diplomata nikada neće preći 50-50. Najmanje 50 posto naših ambasadora biće karijerne diplomate. U našoj vladi nema političkih konzula. Ovaj pojam nije međunarodna praksa. Takve prakse neće biti. Postavljanje ambasadora biće najmanje 50 odsto, a kod konzula će taj procenat biti viši prema karijernim diplomatama nego prema politici”, rekla je ona na sednici parlamentarnog Odbora za spoljnu politiku.

Komisiji je predstavila zakonodavni plan MIP-a za ovu godinu. Najavila je da je nacrt zakona o dijaspori planiran do jula, a zakon o spoljnoj službi do septembra. Kako je navela, ovaj zakon će ispitati svako prisustvo ili odsustvo ambasada ili konzulata u zemljama širom sveta. Podsetimo, pre par dana Gervala je otpustila 12 ambasadora Kosova.

Povezani tekstovi:

Osmani razrešila dužnosti sve kosovske ambasadore koji su „politički imenovani“

Kosovsko MSP zatražilo smenu 12 ambasadora; Hodžaj; Skandal; Express: Već smenjen ambasador u Nemačkoj

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.