Gecaj: Samoopredeljenje pokušalo atentat na Mustafu

Pokret "Samoopredeljenje" je pokušao atentat na kosovskog premijera, Isu Mustafu, rekao je zamenik ministra za administraciju lokalne samouprave, Bajram Gecaj, u sinoćnoj emisiji "Interaktiv" televizije "KTV", prenosi portal "Koha".

"Samoopredeljenje je pokušalo atentat na premijera bodljikavom žicom. A auto se kretao velikom brzinom," rekao je Gecaj, ne iznoseći više detalja o navodnom pokušaju atentata, kao ni o vremenu kada je on izveden.

On je, takođe, dodao da su Alijansa za budućnost Kosova (AAK) i Inicijativa za Kosovo (NISMA) "repovi Samoopredeljenja".

"Žao mi je kako su AAK i Inicijativa za Kosovo postali repovi Samoopredeljenja, oni žele moć po svaku cenu," rekao je on, dodajući da su "razlozi opozicije fabrikovani".

Kosovska opozicija od početka oktobra 2015. bojkutuje i sprečava održavanje sednica parlamenta upotrebom nasilja, uključujući i bacanje suzavca u samoj skupštinskoj sali. ​Opozicija protestuje protiv Sporazuma o ZSO i demarkacije sa Crnom Gorom, a u međuvremenu su dodati i drugi razlozi, kao što je hapšenje više opozicionih poslanika, koje je usledilo nakon serije nasilnih prekida zasedanja kosovskog parlamenta. Tokom svih svojih aktivnosti, oni snažno optužuju kosovsku vladu, pre svega Mustafu i Tačija, za korupciju i "izdaju zemlje".

U pokušaju da se dođe do rešenja ove političke krize, kosovska predsednica je prošle nedelje zakazala sastanak sa predstavnicima i vladajuće koalicije i opozicije. Od opozicije na sastanku se, međutim, pojavio samo lider AAK, Ramuš Haradinaj, koji je potvrdio da će se novi, ranije zakazani masovni protest opozicije, održati 17. februara, kada kosovski Albanci proslavljaju "Dan nezavisnosti" – unilateralno proglašenje nezavisnosti. 

Kosovska opozicija sada zahteva i raspuštanje parlamenta i prevremene izbore.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.