Srbija traži saslušanje Nigerijca u vezi s Tačijem

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine uputilo je nadležnim organima Nigerije zahtev za obavljanje razgovora sa doktorom Filipom Ndžemanzijem koji je optužio Tačija. Ndžemanzi je izjavio da je Hašim Tači, zajedno sa Rohasom Okorocom, trgovao organima otetih Srba na Kosovu i Metohiji.

Zahtev je upućen u skladu sa odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći, preko Ministarstva pravde Srbije, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Na taj način, kako se precizira, započeo je postupak koji će omogućiti saslušanje lica koje ima eventalna saznanja o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i na severu Albanije.

Tužilaštvo je u ovom predmetu do sada saslušalo 160 svedoka.

U saradnji sa Specijalnim istražnim timom EULEX-a, uz podršku institucija Srbije, saslušano više od 200 svedoka na prostoru Srbije.

Specijalni istražni tim sprovodi istragu u više zemalja o zločinima OVK na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2000. godine, koje će epilog dobiti pred nedavno formiranim sudom za OVK u Hagu.

B92/Tanjug

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.