Gde se nalazi Oliver Ivanović?

RTK na albanskom jeziku je večeras u 19:39 na svom sajtu, u naslovu vesti, objavila da je Oliver Ivanović na putu za zatvor u Severnu Mitrovicu. U daljem tekstu te vesti, nije bilo potvrde iz naslova, već navodi koje su objavili i ostali mediji na srpskom jeziku da je sudsko pretresno veće potvrdilo odluku da se Ivanović, koji je u pritvoru u Prištini, prebaci u pritvorsku jedinicu u Mitrovici. .

KoSSev od večeras pokušava da proveri navode iz naslova vesti RTK, odnosno da dobije  informaciju gde se tačno nalazi Ivanović. Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić je demantovao navode, rekavši da će Ivanović biti prebačen sutra, odnosno danas – u toku dana. Dežurna portparolka EULEX-a oko 23:00 takođe nije mogla ni da potvrdi, ni da demantuje vest da se Oliver Ivanović  već nalazi u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, ili da je na putu za Kosovsku Mitrovicu, odnosno da se još uvek nalazi u Prištini, zatraživši da je pozovemo sutra, odnosno danas. "Ne mogu ništa dalje da kažem, samo Vas molim da me pozovete sutra posle 9, 10 sati…ne mogu trenutno ništa ni da Vam potvrdim, ni da Vam demantujem, samo Vas molim da me pozovete sutra posle 9, 10 sati," rekla je za dežurna portparolka EULEX-a za naš portal.  Na drugo javljanje telefonom našoj koleginici deset minuta kasnije je spustila slušalicu, a na naš treći i četvrti  poziv se nije javljala. Napominjemo da na sajtu EULEX-a stoji pored broja dežurnog portparola informacija da je dežurni portparol dostupan 24 sata.

Podsetimo, u toku proteklih dana, informacije o zdravstvenom stanju Olivera Ivanovića i njegovom sedmodnevnom štrajku glađu u javnost na Severu Kosova, i u Srbiji, stizale su od Ivanovićeve porodice, stranke i advokata, ali ne i od institucija u čijoj se nadležnosti trenutno Ivanović nalazi. KoSSev je uspeo samo jednom da dobije informaciju od zamenika direktora pritvorske jedinice u Prištini, Sokola Zogaja, 19. februara, nakon čega uspostavljanje veze na broju više nije bilo moguće.

Ranije, protekle večeri, portal KoSSev je objavio vest o sedmodnevnim bezuspešnim pokušajima naše redakcije da iz relevatnih institucija u Prištini, a putem svih dostupnih mejl adresa i brojeva telefona, istaknutim na zvaničnim veb stranicama Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova i Pritvorskog centra, dobije informaciju o zdravstvenom stanju i statusu Olivera Ivanovića. U međuvremenu, naša redakcija se zvaničnim mejlom obratila i Kancelariji Premijera i Kancelariji Specijalnog tužilaštva Kosova i očekuje odgovor.

U srpskoj javnosti vlada veliko interesovanje za 'slučaj Ivanović', naročito pojačano od kada je Ivanović stupio u štrajk glađu pre osam dana sa zahtevom da bude prebačen u pritvorsku jedinicu u Severnu Mitrovicu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.