"Lista srpska" nameće kompromise u ovom mandatu

Izvor: (tekst na srpskom originalno preuzet) RTK 2

Manjine traže da se u otvaranje Ustava radi neophodnih izmena koje će omogućiti pretvaranje SBK u Oružane snage Kosova, uključi i njihov zahtev za nastavak mandata za rezervisana mesta u još jednom mandatu, prenosi "Tribuna".

Visoki kosovski funkcioneri su rekli za naš list da je Vlada zainteresovana da se pitanje transformacije SBK ubaci do kraja ovog mandata zbog bojazni da bi u sledećem mandatu u Skupštini mogla da bude "Lista srpska".

Manjine bi mogle da koče formiranje Oružanih snaga ako ne glasaju za neophodne ustavne promene. Prema ustavu Kosova izmene mogu da prođu sa 80 poslaničkih glasova i većinom glasova manjinskih poslanika. 

Zbog toga je na ovom sazivu da donese odluku da li će da pokuša da ide na promene sa ovim manjinskim poslanicima ili će to ostaviti za drugi mandat kada se očekuje da će u Skupštinu da uđe i "Lista srpska" koja je poznata kao eksponent vlade Srbije. 

Na osnovu političkih stavova Beograda i "Liste srpska" prema nezavisnosti i kosovskim institucijama, u Prištini postoji bojazan da bi formiranje FAK-a bilo dovedeno u opasnost ukoliko se bude čekao mandat buduće legislative. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.