Gaši o „sukobu“ sa Dačićem o „nezavisnosti Kosova“; Lider SPS i danas o aplikaciji za članstvo u SE

Gaši Dačić
FOTO: Preuzeto sa korrektpress.com/kurir.rs

Prijem Kosova u Savet Evrope bio bi u suprotnosti sa međunarodnim pravom, ocenio je još jednom predsednik srpskog parlamenta, Ivica Dačić, iz Grčke – gde se održava sednica Кomiteta za politička pitanja i demokratiju PSSE. Prištinski mediji, sa druge strane, danas izveštavaju o navodnom „sukobu“ između prištinskih zvaničnika i predsedsednika srpskog parlamenta na Kritu.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova, Arben Gaši, kazao je medijima nakon dešavanja u Komitetu za politička pitanja i demokratiju PS Saveta Evrope koji se održava na Kritu da su imali „sukob“ sa Dačićem, prenosi Gazeta Express.

Dačić je, prema rečima Gašija, nastojao da ne dozvoli predstavnicima Prištine da dobiju reč, te su se konkretno sukobili oko pitanja proglašenja nezavisnosti Kosova.

Gaši tvrdi da su mu se oni suprotstavili.

„Rekao sam mu da je Međunarodni sud pravde legitimisao nezavisnost Kosova i da je zaključio da je Kosovo ‘slučaj sui generis'“, rekao je Gaši za Kanal 10.

Danas se oglasio i sam Ivica Dačić saopštenjem, ali ne o navodnom sukobu sa prištinskim zvaničnicima, već kako bi izvestio o susretu sa predsednikom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Tinijem Koksom, na marginama sednice Komiteta za politička pitanja i demokratiju PSSE.

Tema razgovora bila su aktuelna politička pitanja koja su se našla i na dnevnom redu današnje sednice Komiteta, kao što su važnost multilateralizma za jačanje sigurnosti i odgovora na bezbednosne izazove u Evropi, ali i evropska perspektiva Zapadnog Balkana, saopštili su iz kabineta predsednika Narodne skupštine Srbije.

Dačić je i tokom ovih razgovora iskoristio priliku da pokrene pitanje nedavnog zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope.

On je ponovio stav Srbije i, kako kaže, „argumente koji potvrđuju da bi prijem Kosova u organizaciju bio u suprotnosti sa međunarodnim pravom, Rezolucijom Saveta bezbednosti UN i vrednostima koje zastupa ova međunarodna organizacija, kao što su ljudska prava“.

Kao primer je naveo to što Srbima sa Kosova nije bilo omogućeno da na Kosovu glasaju na srpskom referendumu, a potom i izborima, ranije ove godine.

Predsednik srpske skupštine sastao se juče i sa šeficom delegacije grčkog parlamenta u PSSE Dorom Bakojanis koja je istovremeno i izvestilac za Kosovo u ovom telu.

I na ovom sastanku je kazao da je eventualni prijem Kosova u Savet Evrope protivan međunarodnom pravu i Rezoluciji 1244, ali i vrednostima koje zastupa ova organizacija.

Dačić je ujedno kazao da je članstvo u Evropskoj uniji glavni spoljnopolitički prioritet Republike Srbije i da će, nakon održanih izbora i formiranja nove vlade, Srbija još snažnije kroz unutrašnje reformske procese biti posvećena evropskom putu.

Ujedno je izrazio zadovoljstvo zbog toga što PSSE, kroz rad Komiteta za politička pitanja i demokratiju, razmatra pitanje evropske perspektive Zapadnog Balkana i nastoji da pronađe mehanizme i načine za podršku jasnoj perspektivi regiona i identifikuje oblasti u kojima Savet Evrope može da pomogne regionu na njegovom evropskom putu.

Predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, kako su saopštili iz Dačićevog kabineta, izrazio je zahvalnost za doprinos srpske delegacije radu PSSE koja je veoma aktivna, naročito ove godine kada je član srpske delegacije E. Kovač izabrana za potpredsednika PSSE.

Izrazio je i nadu da će se ovaj trend nastaviti i nakon formiranja novog saziva parlamenta.

Prilikom razgovora, dodaje se u saopštenju, pomenuo je brojne izazove sa kojima se susreće organizacija u svetlu krize zbog nestabilnosti na istoku Evrope.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.