Gani Geci: Nisam kriv za ubistvo Ruždija Šaćirija, jesam za ilegalno posedovanje oružja

Foto: Kallxo

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Danas je u sudu u Mitrovici ponovo počelo suđenje protiv Ganija Gecija, koji se od strane tužilaštva optužuje za ubistvo Ruždija Šaćirija (Ruzhdi Shaqiri), a koje se dogodilo četvrtog avgusta 2014. godine u Srbici.

Prvostepeno suđenje protiv Gecija, završeno je trećeg juna 2016., objavom presude protiv njega, gde je on za krivično delo ubistvo, bio osuđen na 4 godine zatvora.

Nakon čitanja optužnice od strane predmetnog tužioca, on se, nakon izmenjene optužnice gde se optužuje za tri krivična dela, teško ubistvo, nošenje oružja bez dozvole i upotrebe oružja, izjasnio o krivici.

Tužilac Naim Beka u početku je odustao od krivičnog gonjenja za krivično delo upotreba oružja jer je, kako je rekao, ono konzumirano krivičnim delom ubistvo.

„Naša sudska praksa poznaje princip konzumacije koji poznaje i naš komentar. Dakle, ovo delo je konzumirano sa krivičnim delom teško ubistvo, i iz tog razloga odustajem od tačke tri optužnice i gonjenja okrivljenog za krivično delo upotreba oružja ili opasnog sredstva“, rekao je tužilac Beka.

Optužnica protiv Gecija nastavlja se za još dva krivična dela, teško ubistvo i ilegalno posedovanje oružja. Izjašnjavanjem o krivici, Geci je rekao da za tačku dva ilegalno posedovanje oružja prihvata krivičnu odgovornost, dok se za prvu tačku, teško ubistvo, ne oseća krivim.

„Kriv sam za nošenje i posedovanje oružja. Oružje sam nosio radi samoodbrane jer sam imao nekoliko pokušaja atentata. Ne priznajem krivicu za krivično delo teško ubistvo“, rekao je Geci.

Ali sudsko veće je odbilo da se on izjasni krivim za ovo krivično delo, jer se prema kosovskim zakonima izjašnjavanje o krivici ispituje kada se izjasni o krivici u svim tačkama navedenim u optužnici.

Prvostepeni postupak protiv Gecija okončan je 3. juna, 2016. godine, objavljivanjem presude protiv njega, gde je za krivično delo ubistvo osuđen na 4 godine zatvora.

Osim za ubistvo, Geci se u to vreme teretio i za krivično delo nelegalno posedovanje oružja i upotreba oružja.

Prvostepenom presudom za nezakonito posedovanje oružja od strane suda Geci je osuđen na 10 meseci zatvora. Što se tiče krivičnog dela upotrebe oružja, sud je oslobodio Gecija optužbe, tvrdeći da je to delo konzumirano kaznom za ubistvo, a prema tadašnjoj sudskoj odluci, Geci bi bio osuđen na četiri i po godine.

Ova odluka suda nikada nije sprovedena, jer nije uspela da postane pravosnažna, nakon žalbi koje su Apelacionom sudu podneli tužilac EULEX-a i branilac optuženog, advokat Ndrece Dodaj.

Obe žalbe su uzete na razmatranje od strane Apelacionog suda, međutim, presudom od 26. septembra 2017. u vezi sa tačkom jedan (ubistvo) i tačkom dva (nezakonito posedovanje oružja) predmet je vraćen na ponovno suđenje.

Danas u sudu u Mitrovici nastavljeno je suđenje protiv Ganija Gecija o ovom slučaju od trenutka kada se slučaj vratio na ponovno suđenje.

Pročitajte još:

Gani Geci i dalje u bekstvu

Gani Geci se predao Euleksu zbog otužbi za ubistvo

Srbica pod opsadom: Revolveraški obračun na Kosovu!

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.