FOTO PRIČA: Juče u Prizrenu najveći broj Srba od 1999. godine

U srpskom narodu poznat kao Dušanov grad, Prizren, juče je bio centar okupljanja Srba sa Kosova i Metohije, ali i onih iz centralne Srbije.  Od 1999. godine pa do danas, nikada više Srba nije boravilo u ovom gradu na Bistrici. Prizren je juče bio i sedište sveštenstva Srpske pravoslavne crkve, a razlog je redovno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve koje je počelo u subotu, liturgijom u Pećkoj Patrijaršiji.  

Istovremeno, juče je prva generacija svršenih bogoslova obnovljene Prizrenske bogoslovije, zvonom, zajedno sa svojim razrednim starešinom, Dejanom Ristićem, obeležila završetak poslednjeg časa u Prizrenu.

 

Svetu arhijerejsku liturgiju u sabornom hramu Svetog Đorđa služio je srpski patrijarh Irinej uz sasluženje arhijereja SPC.

Nakon liturgije, patrijarh je, zajedno sa episkopima i ostalim zvanicama, prošetao ulicama Prizrena, a potom i izvršio čin osvećenja obnovljenih zgrada Bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu. Takođe, Patrijarh Srpske pravoslavne crkve osveštao je i spomenik ktitoru Prizrenske bogoslovije, Simi Andrejeviću Igumanovu.

Učenici Bogoslovije su, potom, priredili prigodan program za sve prisutne, a patrijarh Irinej je dodelio najviša odlikovanja SPC institucijama i pojedincima koji su doprineli obnovi Bogoslovije.

Radni deo ovogodišnjeg Sabora SPC počeće danas, u 17 časova, u sali za održavanje sednica Svetog arhijerejskog sabora u zgradi patrijaršijskog dvora u Beogradu.

U nastavku pogledajte fotografije koje je objavila Srpska pravoslavna crkvaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.