Srpska lista o vojsci Kosova: Jedinstvena i protiv

Najviši zvaničnici Vlade Kosova, počevši od predsednika i Premijera, ponovo intenziviraju pitanje transformacije Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage.

Predstavnici Srpske liste tvrde da sa njima, o formiranju vojske Kosova, još niko nije razgovarao, te i da se njihov stav nije promenio – jedinstveni su i protiv su.

Kosovo je pre dve godine, kada je menjan Ustav zbog osnivanja Specijalnog suda propustilo priliku da formira vojsku, izjavio je predsednik Kosova Hašim Tači.

Da će do osnivanja vojske uskoro doći i da su, rad i razgovori o ovom pitanju intenzivirani, rekao je i kosovski premijer Isa Mustafa. On je dodao da će Vlada Kosova nastojati da pridobije podršku nevećinskih zajednica.

Jedan od srpskih ministara u Vladi Kosova, Ljubomir Marić, kaže da niko sa njima o tome nije razgovarao.

"Zaista ne mogu da komentarišem to. Ja samo mogu da kažem da je nama stalo do sprovođenja sporazuma o ZSO, odnosno, sprovođenja prvih 6 tačaka Prvog briselskog sporazuma i sprovođenja 15 tačaka od onoga što je trebalo da predstavlja pravni okvir iz avgusta prošle godine," kazao je Marić.

Stav Srpske liste je, da u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244, koja je i dalje na snazi, jedina vojska na teritoriji Kosova može biti KFOR, kaže Slavko Simić.

"Nismo imali razgovore sa kosovskim političkim predstavnicima, sa Premijerom ili sa nekim drugim iz izvršne vlasti. Unutar Srpske liste ćemo, sigurno, razgovarati u narednom periodu o tome. Ono što je veoma bitno jeste da niko neće smeti da donosi odluku koja se kosi sa interesima našeg naroda koji živi ovde i interesima naše Republike Srbije," rekao je Simić.

Na pitanje da li postoji jedinstvo srpskih predstavnika, odgovara:

"Apsolutno. Srpska lista je inače jedinstvena. Možemo da imamo poneki put neke nesuglasice, da se ne slažemo u nečemu, ali kada su ovako krucijalna pitanja, mi se slažemo apsolutno," istakao je Simić.

Odluku o formiranju vojske Kosova donosi Skupština Kosova. Usvajanje novog zakona moguće je bez podrške srpskih poslanika, ali je i opcija B. Za ustavne izmene pak, koje bi omogućile potpunu transformaciju BSK u vojsku, potrebna je, osim novca, podrška dve trećine od 20 manjinskih poslanika, odnosno, makar ;etiri iz Srpske liste, pod uslovom da poslanici iz ostalih zajednica kažu "da".

RTK2

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.