Kosovske i međunarodne mlade diplomate u školi o izazovima moderne diplomatije

Treća prolećna škola za mlade kosovske diplomate završena je prošle nedelje u Prizrenu. Vršilac dužnosti kosovskog ministra spoljnih poslova Petrit Selimi govorio je o dosadašnjim rezultatima kao i o strateškoj orijentaciji kosovske diplomatije za budućnost, a o evro-atlantskim integracijama i dijalogu Beograda i Prištine govorila je ministarka Edita Tahiri. Uz kosovske diplomate, i ovog puta u školi su se našle diplomate iz Albanije, Makedonije, Crne Gore, Mađarske, Hrvatske, Bugarske, Turske, Malte, Poljske, Kostarike i Tajlanda.

Oni su tokom pet dana slušali predavanja istaknutih međunarodnih stručnjaka i univerzitetskih profesora o ljudskim pravima i diplomatiji 21. veka u okviru tzv. meke moći (soft power), evropskim integracijana, bezbednosti, ekonomiji jugoistočne Evrope, energetici i terorizmu, uz lična iskustva bivših ambasadora.

Gost škole je bio i  šef kancelarije EU na Kosovu, Samuel Žbogar koji je govorio o odnosima Kosova i EU, dijalogu između Beograda i Prištine i EULEX-u.

Ove godine organizovan je i okrugli sto sa fokusom na temu "Diplomatska obuka: prioriteti i izazovi", sa panelistima direktorima diplomatskih akademija iz Bugarske, Hrvatske, Crne Gore i Turske.

Diplomatska akademija kosovskog ministarstva spoljnih poslova, ovogodišnju petodnevnu škola organizovala je u saradnji sa nemačke fondacijom "Friedrich Ebert" a pod nazivom "Izazovi moderne diplomatije".Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.