Formirana radna grupa koja će predstavljati zakone o KBS

radnu grupu zakon o KBS
Foto: RTK2

Komisija za unutrašnje poslove Skupštine Kosova osnovala je radnu grupu koja će predstaviti Nacrte zakona o Ministarstvu odbrane, Kosovskim bezbednosnim snagama i službi u KBS-u.

Predsednik komisije Hadži Šalja rekao je da će radna grupa organizovati dva javna izlaganja ovih nacrta zakona, od kojih će jedno biti u Prizrenu, a drugo u Gračanici.

“Administracija će da izradi plan, imaćemo dva izlaganja kojima mogu prisustvovati predstavnici svih zajednica, jedno u Prizrenu i drugo u Gračanici, kome bi trebalo da prisustvuju i građani iz srpske zajednice,“ rekao je predsednik komisije.

Poslanici Srpske liste glasali su protiv formiranja radne grupe za predstavljanje Nacrta zakona o KBS-u. Poslanik Zoran Mojsilović rekao je da Srpska lista neće učestvovati u izlaganjima predstavnika ove grupe.

“Srpska lista je protiv ovog predloga i želim da naglasim da mi nećemo dati doprinos tome. Bili smo i protiv zakona, ne želim da budem deo radne grupe jer to nije isto kao sastanak komisije,“ rekao je Mojsilović.

Iako je bilo planirano da se za svaki nacrt Zakona o bezbednosnim snagama Kosova oformi po jedna radna grupa, parlamentarna komisija za unutrašnje poslove usvojila je predlog za formiranje objedinjene radne grupe.

“Svaka radna grupa ima isti značaj i bilo je potrebno da ih objedinimo. Mislim da ne treba formirati tri radne grupe, jer u jednoj grupi svi poslanici mogu ravnopravno da učestvuju, a predsednik komisije bi trebalo da bude i predsednik radne grupe,“ kazao je Redžep Seljimi, poslanik „Samoopredeljenja“.

I poslanik Demokratskog saveza Kosova, Ismet Bećiri smatra da radna grupa skupštinskog Odbora za unutrašnje poslove treba da bude objedinjena.

“Mišljenja sam da svi članovi komisije moraju biti i deo radne grupe,“ rekao je Bećiri.

Skupština Kosova je prošle nedelje u načelu usvojila Zakone o KBS-u, kojima započinje transformacija Bezbednosnih u Oružane snage Kosova. Inače, procedura usvajanja Zakona o transformaciji KBS-a u Vojsku Kosova predviđa da ovi nacrti zakona u sledećoj fazi prođu skupštinske odbore, a potom budu upućeni na konačno usvajanje, što bi, prema pojedinim najavama, moglo da se dogodi 28. novembra, na nacionalni dan Albanaca.

Usvojena sva tri nacrta Zakona o KBS, Srpska lista bojkotovala

REAKCIJE na KBS (vojsku): Srpska lista o sebi i pogrešnom ulaganju novca, drugi o njenoj odgovornosti

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.