Formirana Grupa prijateljstva Kosova i EP-a

U Briselu je juče formirana Grupa prijateljstva Kosova i Evropskog parlamenta. Sastanak je sa evropskim parlamentarcima održao kosovski ministar spoljnih poslova, Enver Hodžaj, a prisustvovala je i potpredsednica Evropskog parlamenta i izvestilac za Kosovo, Ulrike Lunaček. Ova grupa biće platforma za podršku evropskoj integraciji Kosova i prilika da se vode neformalni sastanci, poručuju oni. 

"Danas je poseban dan u Evropskom parlamentu, jer je formirana Grupa prijateljstva između Kosova i Evropskog parlamenta, koja će biti dobra platforma za podršku evropskoj agendi Kosova. Imao sam priliku da Komitet za spoljne poslove izvestim o događajima na Kosovu i zatražim podršku mnogih poslanika za liberalizaciju viznog režima," rekao je Hodžaj, a prenosi kosovski MSP.

Ulrike Lunaček je ocenila da je formiranje grupe značajan događaj. 

"Formiranje grupe prijateljstva je važno, jer to znači da će biti prilika da se vode neformalni sastanci i debate sa ljudima kao što su ministar Hodžaj, ili šefovi parlamentarnih odbora za integraciju i spoljne poslove gde bi više, nezvanično – moglo da se raspravlja o temama," rekla je Lunaček.

Sastanku sa evropskim parlamentarcima i formiranju ove grupe prisustvovali su i predsednica Odbora za evropske integracije u Skupštini Kosova, Njomza Emini i njen kolega iz Odbora za spoljne poslove, Eljmi Rećica. I oni su, dodaje se u saopštenju, potvrdili da je formiranje ove grupe od značaja i da postoji potreba za što bližom saradnjom sa parlamentarcima EP-a. 

Šef kosovske diplomatije inače boravi u višednevnoj poseti Briselu, te je ranije održao i sastanke sa članovima Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta – AFET, koje je obavestio o "napretku u evropskoj agendi", procesu liberalizacije viznog režima. Razgovaralo se i o zemljama članicama EU koje nisu priznale Kosovo.

Hodžaj se tokom ove nedelje sastao i sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku, Federikom Mogerini, kao i komesarom Johanesom Hanom. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.