Autocenzura medija u porastu, političari diktiraju šta ćemo da radimo, novinari unižavaju profesiju

Autocenzura je u srpskim medijima na Kosovu postala trend koji je poslednjih godina u porastu, smatra predsednik Društva novinara Kosova i Metohije Budimir Ničić. Upozorava da je sve više lažnih novinara i neproverenih informacija.

Na Međunarodni dan slobode medija, Budimir Ničić je u razgovoru za Kim radio rekao da je medijska slika u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji "šarenolika", te da stepen slobode "zavisi od finansijera". Cenzura je, kaže prisutnija, u medijima koji su na državnom budžetu.

"Mediji koji se finansiraju iz budžeta, bilo kosovskog ili srpskog, a imamo pet ili šest takvih, oni sigurno trpe i cenzuru i pritiske. Mi kao UNS nismo zvanično ni od koga dobili prijavu da je neko vršio pritisak na njih i njihov rad, ali mi to saznajemo u neformalnom razgovoru sa kolegama, a to se i vidi po njihovom izveštavanju," objašnjava Ničić.

Sa druge strane smatra da mediji čiji se rad finansira kroz donacije međunarodnih organizacija, "imaju potpunu slobodu". Medij "New Press Production" koji sam uređuje i vodi, smatra upravo takvim primerom:

"Moja produkcija tako funkcioniše već deset godina i apsolutno nikada nisam imao od strane donatora bilo kakav pritisak ili cenzuru.“

Međutim, ono što je prema njegovom mišljenju najgore je sve prisutnija autocenzura.

"To je poslednjih godina postao neki trend i on je u porastu. Sami unižavamo našu profesiju i nekakva apatija se događa kod svih nas, nekakva ravnodušnost i kada je u pitanju istina i kada je u pitanju borba za naš bolji položaj. Dolazimo u situaciju da nam političari diktiraju šta ćemo da radimo, o čemu ćemo da izveštavamo, šta ćemo da pišemo. Mislim da to nije dobro ni za profesiju, a ni za društvo i demokratizaciju uošte na Kosovu,“ ističe Nićić.

Ničić je podsetio da su novinari Dan slobode medija i ove godine dočekali sa starim problemima. To su nerasvetljena ubistva novinara, neprocesuirani slučajevi napada i neotkrivanja odgovornih za rušenje obeležja nestalim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću u blizini Orahovca, kao i 30 slučajeva napada na novinare na KiM-u u protekle dve godine.

"Mi još uvek ne znamo ko su ubice i kidnaperi sedmoro naših kolega, srpskih novinara. Imamo šestoro ubijenih kolega Albanaca. Ukupno 13 novinara je ubijeno ili kidnapovano a njihova sudbina se ne zna. Mi i ovaj 3. maj dočekujemo a da nisu otkriveni napadači u preko 30 slučajeva napada na novinare pretprošle godine. Na srpske novinare je bilo sedam napada, niko nije otkriven,“ navodi prvi čovek srpskog novinarskog udruženja na KiM-u.

Kao pozitivno, Ničić je ocenio uspostavljanje saradnje između srpskog i albanskog noviniskog udruženja na Kosovu, čiji su predstavnici u više navrata organizovali sastanke sa predstavnicima policije i pravosuđa. Upravo to je, kaže predsednik DNKiM, uticalo i na smanjenje broja napada na novinare. 

Desetak srpskih i tridesetak albanskih novinara u Prištini je juče održalo protest.

"Poslali smo poruku institucijama da omoguće uslove za normalan i slobodan rad medija, ukazali smo na naš loš položaj, na slučajeve koji nisu otkriveni ali i na našu odgovornost," dodaje.

Ta odgovornost je, kaže Ničić, velika i naglašava da se moraju poštovati kodeksi i etički principi u novinarstvu.

Juče je obeležen Svetski dan slobode medija. Sloboda medija je od ključne važnosti za demokratiju, podseća visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku, Federika Mogerini, ocenivši da se Svetski dan slobode medija obeležava u teškim vremenima po novinarstvo. KoSSev je pitao građane Kosovske Mitrovice da li ima slobode medija i da li veruju vestima i ostalim informacijama koje im mediji saopštavaju. Slobode medija nema, ili je ona ograničena, rekli su nam građani.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.