Gračanica: Večeras premijerno "Ministarstvo izbavljenja"

U Domu kulture Gračanica večeras se premijerno igra predstava "Ministarstvo izbavljenja". Uloge su poverene glumcima prištinskog narodnog pozorišta – Milanu Vasiću, Mileni Jakšić, Bojanu Stojčetoviću, Ivani Kovačević i Igoru Damnjanoviću. Rediteljka prve postavke ove drame u Srbiji je Luzia Safi, inače dugogodišnja saradnica tekstopisca predstave, Konala Morisona.

Tekst drame, u prevodu Đorđa Krivokapića, inače i dramaturga ove postavke, objavio je Nolit 2010. godine.

Ispod površinskog sloja priče, u kojem se dva urbana, intelektualno nastrojena sredovečna bračna para okupljaju, kako bi uz pomoć katoličkog sveštenika izvršila egzorcizam u kući navodno zaposednutoj duhom koju su kupili jedni od drugih – otkriva se suštinski sadržaj. Čine ga  – potraga za svrhom i smislom življenja, odnos dobra i zla, pitanja poljuljane vere u Boga i religijskih odgovora na egzistencijalne dileme, odnos crkve i stvarnosti, sučeljavanja vaspitanja i tradicije prema savremenom životu.

Tako, pravi "demoni" isplivavaju u katarzičnom razgovoru u kojem se otvaraju i brojne druge teme i koji podstiče njihovo dubinsko preispitivanje.

Predstava će biti odigrana od 20:00, a cena ulaznice je 250 dinara.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.