Fon der Lajen za N1: Zapadni Balkan veoma važan, podržavaću snažne odnose sa EU

Ursula fon der Lajen
Foto: Printscreen, N1

„Zapadni Balkan je vrlo važan za Evropsku uniju. To je Evropa i zato ću što je moguće više podržavati snažne odnose između Zapadnog Balkana i EU“, rekla je nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen za N1.

Fon der Lajen je istakla da se reforme moraju sprovesti, ali i da „vrata i um“ moraju da budu otvoreni za Zapadni Balkan.

Upitana o razlikama između istoka i zapada Evrope i konkretnim potezima u tom smislu, ona je kazala da još nije odlučila kako će ta slagalica izgledati na samom kraju.

„Ali svesna sam činjenice da mora da postoji geografska uravnoteženost. Zato posebno gledam u centralnu i istočnu Evropu. Moram sada da razgovaram sa šefovima država i vlada, ali možete se osloniti na mene kako će naglasak biti na ovoj temi“, poručila je nova predsednica Evropske komisije.

Hrvatska od 1. januara 2020. godine preuzima predsedavanje Evropskom unijom. Ursula fon der Lajen kaže da je već bila u toj članici Evropske unije i da će ponovo doći.

„Odlučna sam da mnogo putujem jer je važno da budem i ovde i u Briselu, ali ići van i videti ne samo glavne gradove, nego i ruralne predele prelepe EU“, poručila je.

Ursula fon der Lajen izabrana je u utorak uveče za predsednicu Evopske komisije, kao prva žena na toj funkciji. Ona je evroposlanicima predstavila svoju viziju EU angažovane u borbi protiv klimatskih promena, posvećene zaštiti evropskih vrednosti i demokratije, odlučnoj u borbi za rodnu ravnopravnost.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.