Filmadžije Tasovcu: Od sile smo odustali hajde da snimamo filmove o Kosovu

Grupa aktivnih filmskih radnika, raznih autorskih i stručnih profila pokrenuli su inicijativu za osnivanje fonda za sufinansiranje filmova o Kosovu i Metohiji.

Polazeći od izjave ministra kulture Ivana Tasovca:"…držim da su kultura i sila dva osnovna jezika kojima jedna država komunicira unutar sebe i prema spolja", oni ističu:

"Kako je u pogledu zastupanja interesa Republike Srbije u procesima vezanim za Kosovo i Metohiju sila opravdano sklonjena u drugi plan, smatramo da kultura mora preuzeti inicijativu. U duhu takvog stava, zahtevamo od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije da u predstojećem periodu oformi tela koja će se na bijenalnom principu baviti sufinansiranjem proizvodnje dela koja će reafirmisati status Kosova i Metohije u srpskom državnom sastavu u skladu sa Ustavom Republike Srbije, tematizovati naše kulturno bogatstvo, ukazivati na teškoće nealbanskog stanovništva i Srpske pravoslavne crkve i drugih verskih zajednica, podržavati kulturu pomirenja koja će za rezultat imati novi model zajedničkog života multietničke zajednice u našoj pokrajini".
 
Potpisnici ove inicijative dalje navode: "Znamo da tema Kosova i Metohije nailazi na dobrodošao pijetet u strukturama koje odlučuju o kulturnoj politici, i da su pojedine umetničke forme poput pozorišta ili aktivnosti domova kulture već institucionalno pokrivene postojećim rešenjima. Ipak, smatramo da se ovo pitanje ne sme prepustiti na milost i nemilost, ukusu i trenutnom raspoloženju, kreatora kulturne politike, već da ga treba institucionalno rešiti".
 
U tom cilju smatraju da je prvi korak osnivanje Konkursa koji bi na bijenalnom principu birao po jedan dugometražni film (igrani, dokumentarni ili animirani) sa goreopisanom temom i ciljevima, i sufinansirao ga.
"Samom Ministarstvu kulture i medija prepuštamo osmišljavanje modusa u kome bi se ovaj Konkurs održavao, da li bi bio ostvaren u okviru samog Ministarstva ili Filmskog centra Srbije kao krovne institucije za naš film itd." objašnjava se u saopštenju.
 
"Film je od našeg Ministarstva kulture i informisanja već prepoznat kao značajan medij koji ima velike umetničke mogućnosti, društveni uticaj i potencijal da nas predstavi u svetu. Otud smatramo da je upravo ova – produkciono vrlo složena ali i izuzetno komunikativna – forma pravi prvi koraku afirmaciji našeg gledišta, u Srbiji i u inostranstvu", zaključuju filmski radnici koji potpisuju ovu inicijativu:
 
Emir Kusturica, Dragan Bjelogrlić, Dimitrije Vojnov, Danilo Bećković, Balša Đogo, Milan Puzić, Đorđe Bajić, Zoran Janković, Igor Turčinović, Slobodan Ćustić, Ognjen Janković, Pavle Ćosić, Marko Paljić, Vladimir Petrović, Mladen Đorđević, Dunja Kusturica, Uroš Stojanović, Momčilo Mrdaković, Goran Radovanović, Nebojša Radosavljević, Mladen Matičević, Feti Dautović, Aleksandar Protić, Žarko Dragojević, Igor Stanković, Dušan Ivanović, Vladimir Kecmanović, Đorđe Milosavljević, Gordan Matić, Miroslav Lekić, Miloš Škundrić, Dušan Milić, Milorad Milinković, Aleksandar Janković, Miloš Avramović i Ivan Andrijanić.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.