RTV Kim: U centru Gračanice Kosovska policija prebila i uhapsila dva srpska mladića

policjiska stanica Gračanica
FOTO: Kim

U centru Gračanice prebijena su i uhapšena dva srpska mladića A.M i M.M. od strane pripadnika Policije Kosova. Ispred Policijske stanice trenutno je okupljeno dvadesetak građana koji traže da prestane policijska brutalnost prema meštanima, piše RTV Kim.

A. M. i M. M. zaustavljeni su u centru Gračanice od strane trojice policajca.

„Dva dečaka srpske nacionalnosti prolazila su kolima kroz centar Gračanice, zaustavili su ih policajci verovatno zbog rutinske kontrole. Dečko koji je vozio automobil nije bio vezan pojasom zbog čega mu je policajac napisao kaznu na albanskom, mladić ga je upitao da li može da mu prevede na srpski jezik, na šta je on odgovorio ’da li znaš ti gde živiš’. Policajci su ga nakon toga udarili i uhapsili“, rekla je za Kim radio osoba koja je želela da ostane anonimna.

Prema njenim rečima, M. M. je bačen na pod, a zbog iščašenja ramena prebačen je u bolnicu u Gračanici.

„Saznali smo od strane drugara da su policajci nakon toga bili u Fratelu (lokalna picerija) i zabranili prisutnima da pokazuju i dele snimak jer su to deca srpske nacionalnosti“, dodala je.

Aleksandar Vasić, koji je, kako prenosi ovaj medij, svedok prebijanja dvojice srpskih mladića u Gračanici je nakon davanja izjave u Policijskoj stanici, kazao da oni nisu ni u jednom trenutnku nasrnuli na policajce.

„Mladiću je u roku od pola sata policija napisala dve kazne, nakon čega je on izašao da ih pita zašto mu ponovo pišu kaznu, ali mu nisu dozvolili da izađe iz automobila. Kada su mu uručili kaznu, njegov brat je rekao – zašto ste pisali kaznu na albanskom, a ne na srpskom nakon čega je počelo guranje. On nije nasrnuo na njih ni jednog sekunda. Oni su ga bacili na pod i dečko je pokušao da se odbrani“, kazao je on.

Ispred policijske stanice u Gračanici okupljeno je oko dvadesetak ljudi koji traže da prestane policijska brutalnost prema meštanima, piše ovaj medij.

Među njima se nalaze i predsednik PO Priština, Novak Živić, predsednica opštine Gračanica, Ljiljana Šubarić i predsednik Skupštine Opštine Gračanica, Milan Dimitrijević, ali i pojedini lokalni predstavnici.

Novak Živić odbio je da medijima da izjavu, rekavši da se tu nalazi kao građanin.

Predstavnici Policijskog inspektorata su obavešteni o slučaju i nalaze se u Policijskoj stanici u Gračanici.

KoSSev portal se povodom navoda o prebijanju mladića u Gračanici koji su prvo objavljeni na društvenim mrežama večeras obratio upitom Kosovskoj policiji. Odgovor nije stigao do objavljivanja ove vesti.

Hapšenje gračanica
FOTO: Fejsbuk Aleksandar Arsenijević


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.