FHPK: Maksimalna kazna za Gorana Stanišića, izostalo obrazloženja odluke suda

Fond za humanitarno pravo Kosova
FOTO: FHPK/Facebook

Suđenje Goranu Stanišiću koji je danas osuđen na dvadeset godina zatvora bilo je pravedno, međutim, izjave nekih očevidaca date misiji UNMIK-a, a kasnije i Specijalnom tužilaštvu Kosova, bile su nedosledne u pogledu učešća optuženog Stanišića u ubijanju civila, oglasio se danas Fond za humanitarno pravo. Podcrtali su i da sudsko veće nije dalo nikakvo obrazloženje u vezi sa objavljenom odlukom o kazni, a što je u suprotnosti sa ZKPRK-a.

Sudsko veće Specijalnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini kojim je predsedavao sudija Valon Kurtaj, danas je proglasilo optuženog Gorana Stanišića krivim za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i osudilo ga na dvadeset godina zatvora.

Ovo je maksimalna kazna za ovo krivično delo, prema Krivičnom zakonu SFRJ, koji se u ovom slučaju koristi kao povoljniji, poručili su danas iz Fonda za humanitarno pravo Kosova.

Navode da su sistematski pratili suđenje optuženom Stanišiću i zaključuju da je ono bilo pravedno, i da su poštovana prava strana u postupku, uprkos poteškoćama u organizovanju suđenja zbog pandemije COVID-19.

Kako dodaju, presuda je objavljena nakon održanih 15 sudskih ročišta na kojima su saslušana 22 svedoka, a među kojima je bila i oštećena A1. Međutim, precizirali su da su izjave pojedinih očevidaca bile nedosledne.

„U odnosu na dokaze izvedene tokom glavnog pretresa, neki svedoci tužilaštva identifikovali su prisustvo optuženog na mestu i vremenu deportacije i ubistva albanskih civila. Međutim, izjave nekih očevidaca date misiji UNMIK-a, a kasnije i Specijalnom tužilaštvu Republike Kosovo (STRK), bile su nedosledne u pogledu učešća optuženog Stanišića u ubijanju civila“, navode iz ovog Fonda.

Međutim, poručuju i da ostaju rezervisani po pitanju komentara o presudi i visini kazne u ovom trenutku, sve dok ne dobiju na uvid presudu u pisanoj formi zajedno sa obrazloženjem ove odluke.

„Nakon objavljivanja presude, sudsko veće nije dalo nikakvo obrazloženje u vezi sa objavljenom odlukom. Stoga nije poznato na koje se dokaze sudsko veće oslanjalo prilikom donošenja odluke o osuđujućoj presudi optuženom“, dodali su.

Ocenjuju da je nedostatak obrazloženja za odluku o kazni suprotan članu 366. stav 2. ZKPRK-a.

„Ovaj član propisuje da se nakon javnog čitanja dispozitiva presude mora ukratko objaviti obrazloženje presude, odnosno dokazi na kojima se sudsko veće oslanja. Takođe je neophodno da u ovom slučaju sudsko veće daje obrazloženje u pogledu otežavajućih ili olakšavajućih okolnosti, koje su uticale da optuženi bude proglašen krivim i osuđen na maksimalnu kaznu zatvora“, dodali su.

Fond za humanitarno pravo Kosova podseća da je 6. februara 2020. godine podignuta optužnica protiv Gorana Stanišića, uz tvrdnje da je kao pripadnik rezervnog sastava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, u periodu od 15. do 16. aprila 1999. godine, tokom šireg i sistematskog napada srpskih vojnih, paravojnih i policijskih snaga na albansko civilno stanovništvo u selima Slovinje i Trbovce u opštini Lipljan, u saradnji sa drugim pripadnicima ove jedinice, učestvovao u iseljenju albanskog civilnog stanovništva, u ubistvu 13 albanskih civila i ranjavanje A1.

Prvostepeni sud proglasio ga je krivim po svim tačkama optužnice. Stranke imaju pravo da se na ovu presudu žale Apelacionom sudu.

Pročitajte još:

Goran Stanišić osuđen na 20 godina zatvora za ratni zločin kod Lipljana

Kancelarija za KiM nakon izricanja presude Stanišiću: Srbima sude isključivo AlbanciPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.