Express: Neočekivano, Kosovo sa uslovima za EU – dajte nam vize, nastavićemo dijalog sa Srbijom

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje) 

Kosovo je dostavilo uslove Evropskoj uniji. Iako nije uobičajeno, Enver Hodžaj, tokom njegove posete Strazburu, u Francuskoj, nije oklevao da kaže zvaničnicima EU da dijalog sa Srbijom zavisi samo od liberalizacije viznog režima. Hodžaj je nastavak dijaloga nazvao besmislenim ukoliko vize ne budu ukinute. 

Enver Hodžaj je u poseti Strazburu, u Francuskoj, gde je održao brojne sastanke sa članovima Evropskog parlamenta. Tokom razgovora sa evropskim parlamentarcima, Hodžaj je izjavio da dijalog sa Srbijom zavisi od liberalizacije viza za Kosovo.

On se sastao sa predsednikom Komiteta za spoljne poslove (AFET), Dejvidom Mekalisterom, kojem se zahvalio za podršku Kosovu u vezi sa liberalizacijom viznog režima, dok je zatražio njegovu podršku kako bi, nakon što Kosovo obavi svoje unutrašnje zadatke, kreirao momentum unutar Evropskog parlamenta za odobrenje liberalizacije viznog režima građanima Kosova u roku 2018. godine.

Na ovu temu, Hodžaj je razgovarao i sa velikom pobornicom vizne liberalizacije za građane Kosova, Tanjom Fajon, kao i Slovačkim MEP-om, Eduardom Kukanom.

"Imao sam sastanak sa velikim pobornikom Kosova u Evropskom parlamentu, predsednikom Odbora za spoljnu politiku u Evropskom parlamentu, Dejvidom Mekalisterom, sa evropskom poslanicom Tanjom Fajon i evropskim poslanikom iz Slovačke, Eduardom Kukanom. Tražio sam njihovu podršku u procesu liberalizacije viznog režima za građane Kosova, jer to  podrazumeva individualnu integraciju svakog građanina Kosova u Evropsku uniju, i to je osnovno pravo građana da se slobodno kreću u Evropi," rekao je Hodžaj.

Hodžaj je rekao da ukoliko ne dođe do liberalizacije viza za Kosovo da nastavak dijaloga sa Srbijom ne bi više imao smisla.

"Ako je Srbija višestruko nagrađena, zbog dijaloga sa Kosovom i Kosovo treba da bude nagrađeno na uravnotežen način u tom pogledu. Stoga, ako Kosovo ne dobije liberalizaciju viza, nakon što bude obavilo svoje zadatke u 2018., ovaj dijalog će izgubiti smisao i to ne samo u političkom planu, nego i u pogledu podrške građana," rekao je Hodžaj.

Hodžaj je imao sastanak i sa predsednikom Venecijanske komisije, Đanijem Bukvikijem, i generalnim sekretarom ove komisije, sa kojim je razgovarao o saradnji Kosova sa ovom komisijom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.