Express: Bugarski premijer u ponedeljak u poseti Kosovu

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa engleskog, izdanje od četvrtka) 

Očekuje se da bugarski premijer Bojko Borisov poseti Kosovo u ponedeljak. On će u Prištinu doći na poziv predsednika Kosova, Hašima Tačija. Tokom svoje posete Prištini, Borisov će se sastati i sa kosovskim premijerom, Ramušem Haradinajem i predsednikom parlamenta, Kadrijem Veseljijem.

Bugarski premijer Borisov, čija zemlja predsedava Savetom EU, doputovaće u ponedeljak (16. aprila) u Prištinu.

Njegovu posetu potvrdila je Kancelarija kosovskog predsednika.

Pročitajte još: 

Posle poruke o puškama Tači sa Borisovim: Nastaviti dijalog BG-PR za dugoročni mir na ZB

Vučić i Borisov o škrgutanju zuba nakon Tačija ali i dalje o poruci mira

Vučić iz Mostara: Ne govorim rečima pušaka kao što to govori Hašim Tači

Tači: Na pretnje Srbije odgovorićemo puškama. Đurić: Srbija rat ne želi, želimo mir

"Bugarski premijer Bojko Borisov dolazi u ponedeljak na Kosovo, na poziv predsednika Tačija. On će se takođe sastati sa predsednikom Skupštine, Kadrijem Veseljijem i premijerom, Ramušem Haradinajem," potvrdila je pres služba za Gazetu Express.

Tači je nedavno obavio telefonski razgovor sa Borisovim, kako bi razgovarali o samitu Zapadnog Balkana koji će se održati u Sofiji, što je važno za evropski ​​put zemalja Zapadnog Balkana.

Na Fejsbuku, nakon telefonskog razgovora, predsednik Tači je rekao da će se uskoro sastati sa bugarskim premijerom kako bi se "koordinisali u vezi sa bilateralnom agendom, kao i evroatlantskom agendom".

Učešće Kosova na samitu u Sofiji izazvalo je reakciju španskog premijera, Mariana Rahoja, koji je, kako su naveli španski mediji, rekao bugarskom kolegi da razmatra bojkotovanje samita, ukoliko kosovski predsednik Tači bude pozvan.

Pre nekoliko dana, međutim, predsednik Tači je objavio zvaničan poziv da prisustvuje samitu u Sofiji, koji je potpisao predsednik Evropskog saveta, Žan-Klod Junker i bugarski premijer, Bojko Borisov. 

Bugarska, koja predsedava Savetom EU po sistemu rotiranja, planira da bude domaćin liderima preostalih 27 članica EU i Zapadnom Balkanu, uključujući i Kosovo, na samitu EU i Zapadnog Balkana.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.