Beta: Za NATO Đurić 26. marta na Kosovo ušao ilegalno, ZSO ne može da bude uporedna vlast. Kozarev i Đurić: Spinovanje, neistine i preteći tonovi

Marko Đurić nije ispoštovao "nužnu proceduru" kada je 26. marta ušao na Sever Kosova, nakon čega je i uhapšen. Poslao je zahtev vlastima u Prištini posle 17 časova u petak, dakle, kad kancelarije više ne rade, a spisak ljudi u njegovoj pratnji je bio nepotpun i za kosovske Albance to je značilo da postupak nije ispoštovan – ovo su neimenovani zvaničnici u sedištu NATO-a u Briselu rekli za Betu, javila je jutros ova agencija. Oglasio se zamenik direktora Kancelarije za KiM, Dušan Kozarev. Ukoliko je ovo autentični stav NATO-a, onda to predstavlјa "zlonamernu dezinformaciju i dodatno svrstavanje uz Prištinu, a protiv regionalne stabilnosti" – kaže. Kozarev  je otišao i korak dalje, smatra da je ova izjava "ili izmišlјena", ili je "možda uopšte nije dao neko iz Brisela, već izvor iz Donjeg Prekaza". "Uostalom, zašto bi neko ko govori istinu bio citiran kao neimenovani izvor, jer anonimni izvor je najčešće eufemizam za laž i spinovanje" – pita se Kozarev dalje i dodaje: "oni koji u ovako osetlјivim stvarima sebi dozvolјavaju da zbunjuju javnost isfabrikovanim rekla-kazala informacijama takođe nisu bez krivice." Nakon Dušana Kozareva, oglasio se i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić. On je reagovao na drugu Betinu vest. ​

A o "ulozi NATO-a" u događajima 26. marta, navodi Kozarev – "dovolјno rečito govori slika pripadnika KFOR-a".

"Koji u trenutku kada se događa nasilјe, nonšalantno fotografiše, umesto da nasilјe sprečava," ocenjuje ovaj zvaničnik Vlade Srbije. 

Uz saopštenje za štampu Dušana Kozareva, medijima je dostavljena upravo fotografija pripadnika KFOR-a koji fotografiše događaje ispred Mitrovičkog dvora 26. marta.


Tokom 26. marta, pred Mitrovičkim dvorom je bila nekolicina pripadnika švajcarskog KFOR-a, za koje se pretpostavlja da se radilo o jedinici za nadzor i komunikaciju.


Uz saopštenje Kozareva dostavljena je i fotografija, kako su srpski zvaničnici u više navrata isticali, "obaveštenja", odnosno Đurićevog "zahteva", kako to ističu kosovski zvaničnici – za posetu Kosovu 26. marta, a koji je, kako stoji na fotografiji – poslat tri dana ranije, odnosno 23. marta. 

"Zajednica srpskih opština na Kosovu mora biti ustanovljena ne kao neka nevladina organizacija, već da štiti interese Srba, ali ona ne može biti ni uporedna vlast, obnova paralelnih struktura, jer na Kosovu je vlast u Prištini, naveli su izvori u sedištu NATO u Briselu," javila je u međuvremenu ista agencija. 

Đurić je reagovao u istom tonu, kao i Kozarev, a i uz ovo saopštenje dostavljene su fotografije "obaveštenja" o Đurićevoj poseti 26. marta i deo sporazuma o ZSO u kojem se navodi da će se ona finansirati i iz budžeta Republike Srbije. 

"Zajednica srpskih opština ima da bude formirana sasvim u skladu sa dogovorima postignutim uz posredovanje EU; naravno da će Zajednica srpskih opština biti finansirana i iz Beograda" – poručuje Đurić. 

"Preteći tonovi i neistine neimenovanih predstavnika NATO-a jesu nastavak nasilјa koje je nad Srbima sa KiM sprovedeno pre dve nedelјe i nedopustivo mešanje u demokratske procese i nastojanja da se konflikti na zapadnom Balkanu prevaziđu mirnim putem," zaključio je on. 

Detaljnije o hapšenju Đurića u Kosovskoj Mitrovici i reakcijama nakon toga, čitajte na našoj tematskoj stranici "ROSU, Đurić, Srpska, ZSO…"
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.