"Evropska unija daje 30 miliona evra godišnje za Specijalni sud"

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Predstavnički dom holandskog parlamenta odobrio je predlog Ministarstva spoljnih poslova koji će omogućiti da se sedište Specijalnog suda uspostavi u Hagu.

Dokument je izglasan bez rasprave, ali prethodili su mu pisani komentari između parlamentarnih grupa i Ministarstva spoljnih poslova Holandije, prenosi KTV.

Narodna stranka za slobodu i demokratiju, koja ima većinu mesta u parlamentu – 40, uglavnom je tražila pojašnjenje, posebno da li Holandija dobija bilo kakvu materijalnu i pravnu odgovornost.

"Neke zemlje će dati doprinos u vidu finansijske podrške, ali i u ljudskim resursima. Međutim, doprinos Norveške i SAD-a još nije formalno objavljen. Odluka EU je da iznos od 29.1 milion evra bude izdvojen za period jun 2015. – jun 2016. Savet EU odlučiće za sledeću godinu, a u narednim godinama iznos može biti veći, jer se sud još uspostavlja," navodi se u dokumentu.

Takođe je pojašnjeno da je sud privremeno smešten u neiskorišćenoj zgradi vlade, a u aprilu 2018. godine biće premešten u zgradu koju bude odredio EUROPOL, a koja se gradi za potrebe Specijalnog suda.

Ministarstvo spoljnih poslova je holandskim poslanicima objasnilo da dužina trajanja suda nije poznata i da zavisi od broja optuženih, iako je početni mandat 5 godina.

Međutim, holandske lokalne vlasti imaće u ovom periodu ovlašćenje da donesu nalog za hapšenje svakoga ko pobegne iz pritvora u Holandiji.

Prema procedurama u Holandiji, predlog je sada upućen Senatu i ako Senat prihvati, onda će sporazum biti poslat ministru na potpisivanje i tada se sve može smatrati ratifikovanim.

Ovo je bio jedan od postupka koji vodi do operacionalizacije Specijalnog suda za Kosovo.

Šef Kancelarije za medije rekao je za KTV da sud sprovodi tehničke procedure i da nije moguće da se bavi sudskim postupkom, podizanjem optužnica i slanjem na sud.

Specijalni sud će suditi po nalazima izveštaja senatora Dika Martija koji uglavnom govori o ratnim zločinima, ali i drugim zločinima u periodu od 1998. do 2000. godine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.